listopada 2021

Nedjelja, 31. listopada 2021.

U Ulcinju je održan VI. kongres Force, na kojem je izabrano novo rukovodstvo stranke. Dosadašnji predsjednik Nazif Cungu prepustio je čelno mjesto stranke Genciju Nimanbeguu, zastupniku u Skupštini Crne Gore. Pored brojnih gostiju iz političkog i društvenog života, kao i diplomatskog kora, Kongesu je nazočio i predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore, uz tehničku podršku Narodne biblioteke „Radosav Ljumović”, organizirao je sinoć  promociju pjesničke zbirke „Dvije trećine”, autora Adrijana Vuksanovića.

O knjizi su govorili mr. Aleksandra Vuković, akademik Pavle Goranović, kao i sam  autor.

Promociju u cijelosti možete pogledati na priloženom videozapisu.

Apostolska pokorničarna potvrđuje i produžuje za cijeli mjesec studeni 2021. sve duhovne blagodati već dodijeljene 22. listopada 2020. godine.

Ponovimo, radi se o sljedećim odredbama koje je odobrio papa Franjo:

Predstavljanje u Matici u obljetničkoj godini bila je prigoda, uz projekciju i druženje, za zahvalu suradnicima na sudjelovanju u programima i dogovor za nastavak suradnje

Filmska riznica HMI-ja povodom 70. obljetnice Matice, i u prigodi obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine, održana je 27. listopada u dvorani Matis u zgradi Hrvatske matice iseljenika. Bila je to prigoda, uz projekciju i druženje, zahvaliti suradnicima na sudjelovanju u programima i dogovoriti nastavak suradnje.

 

Pojava goluba sa maslinovom grančicom u kljunu, još u biblijskim pričama, označavala je ovu pticu kao glasonošu, a kroz povijest, svjedočili smo da je upravo ova ptica služila za komunikaciju. Ipak, golub kroz povijest (umjetnosti) nije bio samo pismonoša i prenosilac informacija, a njegova simbolika datira mnogo prije kršćanstva i Biblije.

Četvrtak, 28. listopada 2021.

Dugometražni igrani film „Poslije zime“ crnogorski je kandidat za 94. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar, u kategoriji najbolji međunarodni film u ovoj godini, bit će prikazan u Centru za kulturu Tivat u petak,  29.10., s početkom u 20:30h. Također, film će biti na repertoaru bioskopa i 30.10., kao i od 1.11. do 3.11.

Tivatskoj publici, poslijee premijere filma, će se pokloniti glumci Petar Burić i Maja Suša.

Četvrtak, 28. listopada 2021.

Uporedite, vidite, čitajte vladajuće političke rukopise i eto vam Orvela pred kućom sa svom svojom mračnom distopijom. Ako mislite da nije baš tako, vratite kalendar na 30. avgust 2020, pa listajte… Ići će redom - Kafka, Orvel, Kafka, Orvel… Sve naši svakidašnji

Znameniti pisac Franc Kafka često se pominje u kontekstu fenomena birokratizacije koja guši čovjeka i normalnu ljudsku logiku. 

Četvrtak, 28. listopada 2021.

Hrvatska građanska inicijativa svima, koji slave blagdan sv. Šimuna kao krsno ime, upućuje čestitke, sa željom da današnji blagdan provedu u krugu svojih  obitelji, uz obilje blagoslova. Za veliki broj starosjedilačkih obitelji današnji blagdan ima posebno značenje te želimo da nas  svih podsjeti na značaj duhovnog i njegovanje svega što trebamo baštiniti na ponos svojih predaka i potomaka. Čuvao vas i vaše domove u dobru, zdravlju i blagostanju. Nazdravlje vam sv. Šimun, poštovani sugrađani.

 

 

 

Apostoli Šimun i Juda Tadej tj. njihov blagdan daje nam ovu pouku: "Zajedništvo u Kristovoj ljubavi traži i zajedništvo u patnji. Apostoli su to u svom životu iskusili i ostvarili. Njihovo je zajedništvo u Kristovoj ljubavi bilo okrunjeno njihovim zajedništvom trpljenja u mučeništvu. To od njih moramo i mi naučiti."

Emitirano: 
Srijeda, 27. listopada 2021.

Danas smo ugostili smo grafičara i predsjednika ULUCG Igora Rakčevića. U emisiji smo razgovarali o tome kako funkcionira ULUCG, o projektu “Oksid”, ali i položaju umjetnika danas.
Pored projekta “Ravničarenje” pričali smo i o knjizi “Slovo o grafici”, dok čitav razgovor možete poslušati u audio zapisu…

Stranice