studenog 2021

Papa Franjo imenovao je svećenika Šibenske biskupije Roka Glasnovića novim biskupom Dubrovačke biskupije, a tu odluku objavio je u utorak u dubrovačkoj Katedrali nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić.

Glasnović (1978.) je prethodno bio ravnatelj Katoličkog školskog centra u Šibeniku i ujedno tajnik šibenskoga biskupa i vršitelj drugih službi u biskupiji.

Općinska  javna ustanova „Muzeji“ Kotor, u suradnji sa Srednjom pomorskom školom iz Kotora, nastavlja realizaciju projekta „Duga tradicija pomorskih nauka“.

Aleksandra Simeunović, rukovoditeljica Rimskih mozaika u Risnu, govorit će na temu „Pomorstvo za vrijeme Venecijanske Republike", dok će tema Danijeli Đukić, rukovoditeljici Muzeja grada Perasta, biti  „Pomorstvo u XX vijeku".

Predavanja će biti održana u amfiteatru Pomorske škole, u srijedu, 1. 12., s početkom u 8 sati i 50 min.

Zakon o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simobola, već je zreo za izmjene, iako još nije ni zaživio u praksi, a da bi se na pravi način pravno kvalifikovali neki događaji, potrebno je da se jasno zna koji su nacionalni simboli svih manjinskog naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

Utorak, 30. studenog 2021.

Poštovani  rabine Edelkop, uvažena predsjednice  Ofner Bokan,

Jevrejskoj zajednici u Crnoj Gori, kao i svim građankama i građanima židovske vjeroispovijesti  upućujem iskrene čestitke povodom Hanuke,  u ime  Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore  pripadnika hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

Neka Vam ovaj blagdan svjetlosti i posvećenja  u domove i dušu unese  mir  zdravlje te  osnaži vjeru  i osjećaj zajedništva, posebno bitan u ovim izazovnim vremenima.

Utorak, 30. studenog 2021.

Proteklog vikenda Džudo klub "Kotor" je sudjelovao na petom  Međunarodnom turniru "Kup Tivta".Natjecatelji spomenutog kluba su osvojili 29 medalja : jednu zlatnu, devet srebrnih i 19 brončanih.

Zlatan je bio:

Petrović  Nikola

Srebrni su bili:

1. Prevlis Nikolija

2. Milka Mirković

3. Petar Zvicer

4. Teodora Vučković

5. Stefan Ćorović

6. Aleksa Ćorović

7. Vedrana Praščevic

8. Mihail Šoć

9. Nikaljević  Milica

 Brončani su bili:

Foto: Dražen Zetić

Zar se zbog tih nekoliko metalnih kovanica, tako olako može izdati svoja stoljetna duhovna vrela... prodati svoja kršćanska duša?

Narod čini Čovjek! Čovjek čini Narod! Tek te dvije neizostavne komponente čine cjelokupnu Povijest! Povijest je svako čeljade, koje dolazi na svjetlo ovoga svijeta. Povijest je svaki uklesani spomenik, kruti dlanovi izmučenih ribara, izbrazdana lica od morskih vjetrova moreplovaca, žalosne suze majki pri ispraćajima ljubljenih sinova u bespuća ratova

Ponedjeljak, 29. studenog 2021.

JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor  organizira predstave produkcijske kuće „Beo art“ koje će od 3.12. do 6. 12. biti odigrane na Velikoj sceni.

Pod sloganom „Vrijeme je za pozorište“ pred kotorsku kazališnu  publiku nastupit će  neka od najpopularnijih glumačkih imena u regiji i predstaviti neke od uspješnijih i gledanijih komada ove neovisne beogradske produkcijske kuće.

Ponedjeljak, 29. studenog 2021.

Kako je vrana pronašla put u umjetnosti, odnosno u narodnim pjesmama, na slikama, u filmovima...?

Slike crnih vrana, koje se iznenada pojavljuju na nebu, gotovo uvijek na našim prostorima simboliziraju lošu sreću. Zlokobna atmosfera, koja se stvara njihovim prisustvom, vezana je uglavnom za legende i mitove, bajke, narodne pjesme u kojima vrana predstavlja loš znak, nesreću ali i simbol smrti.

Nedjelja, 28. studenog 2021.

Jučer je u Podgorici završen dječji festival „Naša radost“, s kojeg se naš sugrađanin Ivan Vojnić vratio s nagradom dječjeg žirija. Nastupio je s pjesmom „Boje moje“, iza koje stoji prijateljski tim autora. Tekst je napisala Jasmina Gušmirović, a glazbu i aranžman Sulejman Beća Kujević. Ivan je također prije tri tjedna predstavljao Crnu Goru na festivalu dječje glazbe „Grozdoberče“, u Makedniji, s pjesmom „Nisam više tvoja beba“, o kojoj smo već govorili s Ivanom i njegovom mamom, koja je napisala glazbu i tekst za spomenutu pjesmu. Na festivalu je nagrađen 2. nagradom za kompoziciju.

Poštovani predsjedniče Nika, uvaženi članovi Savjeta, dragi prijatelji,
u ime Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i u svoje osobno ime od srca vam čestitam najveći i najznačajniji praznik Albanaca - Dan zastave. Neka nas današnji dan, i u ovim izazovnim vremenima, podsjeti na značaj međuvjerskog i međunacionalnog sklada na dobrobit svih građana u Crnoj Gori. Nadam se da će i u budućnosti naši zajednički ciljevi težiti ostvarenju svih potreba od presudnog značaja za dobrobit svih nas. Čestitam vam Dan albanske zastave uz želju za jedinstvom i međusobnu suradnju.

Stranice