Glas Hrvatske

Baranjski šokački vez odnedavno je, kao 184. nematerijalno kulturno dobro, upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Tako će se očuvati znanje i umijeće baranjskih vezilja, kao i identitet baranjske zajednice te njezina bogata nematerijalna kulturna baština.

Izvezeno ruho bogatstvo je i ponos gospođe Jelice. Sve o šokačkom vezu naučila je od majke.

- U svaku kockicu moram četiri puta zabosti iglu da se popuni ta kockica, da to tako lijepo bude - objašnjava Jelica Mesar iz Branjinog Vrha.

Foto: jutarnji.hr

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske boravi 2. i 3. ožujka u radnom posjetu Sjevernoj Makedoniji i Kosovu gdje će se sastati s najvišim državnim dužnosnicima, hrvatskim veleposlanicima te vodstvom i pripadnicima hrvatske manjine u tim zemljama.

Predaja rodne kuće bana Josipa Jelačića hrvatskoj zajednici u Vojvodini iskorak je u odnosima Hrvatske i Srbije, ali ne bi trebala biti vrhunac Vučićeve administracije, rekao je u petak u Vukovaru šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman. Otkupljena i obnovljena rodna kuća hrvatskog bana Josipa Jelačića predat će se hrvatskoj zajednici danas u Petrovaradinu.

Ponedjeljak, 12. listopada 2020.

Centar za kulturu Orašje nakon smrti Ive Gregurevića pokrenuo je inicijativu kako bi se očuvalo sjećanje na tog velikog glumca i čovjeka. Inicijativa ima tri cilja: podizanje spomenika na groblju Karaula, otvaranja spomen kuće u Donjoj Mahali te izradu i postavljanje spomeničke skulpture u Orašju.Prošle godine izrađena  je spomenička skulptura u bronci, visine 2,30 metara i postavljena je u Novom parku u Orašju. Projekt je financiralo Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Film "Tereza37" Danila Šerbedžije dobitnik je velike Zlatne Arene za najbolji film na 67. Pulskome filmskom festivalu dok je nagrada publike Zlatna vrata Pule pripala filmu "Otac" Srdana Golubovića.

Na Svjetski dan glazbe, 21. lipnja, najbolji mladi europski instrumentalisti zasvirat će na prekrasnoj pozornici na Trgu kralja Zvonimira te prekrasnim klasičnim melodijama pozdraviti goste i turiste u Zagrebu.Iako se ove godine uslijed pandemije koronavirusa nije održao Eurosong u Rotterdamu, ljubitelji Eurovizije neće ostati zakinuti za njezino klasično izdanje na kojoj će nastupiti mladi glazbenici instrumentalisti. Jedinstvenu priliku da se obilježi dvadeseta obljetnica održavanja dobila je Hrvatska, prvi put od svoje samostalnosti.

Srijeda, 27. svibnja 2020.

U povodu 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima Hrvatska pošta danas će pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku. Motiv prikazan na poštanskoj marki je Sveti Jeronim sa slike autora Jacopa Tintoretta iz 16. stoljeća koja se nalazi na oltarnoj pali u župnoj crkvi Svetog Marka Evanđelista u Korčuli.

Petak, 15. svibnja 2020.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) danas, već tradicionalno, obilježava svoj dan. Ove godine to je 94. obljetnica Hrvatskog radija i 64. obljetnica Hrvatske televizije - koje će, zbog aktualne situacije s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj, HRT obilježiti na drugačiji način.

Središnja rođendanska svečanost s dodjelom Godišnjih nagrada HRT-a održat će se, također iznimno, u obliku posebne televizijske emisije u povodu Dana HRT-a u 21:10 na Četvrtom programu Hrvatske televizije i reprizno u nedjelju u 12:10 na HTV2.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je javni natječaj za rad u hrvatskoj nastavi u inozemstvu na rok od četiri godine. Traže učitelje za Njemačku, Crnu Goru, Italiju, Slovačku, Srbiju, Švicarsku, Argentinu i Peru.

U Njemačkoj je otvoreno 13 pozicija, dok je u Crnoj Gori, Italiji, Slovačkoj, Srbiji, Argentini, Švicarskoj i Peruu otvoreno jedno mjesto za nastavnike koji su u Hrvatskoj završili za učitelja razredne nastave ili učitelja hrvatskog  jezika ili učitelja povijesti. Od kandidata se  pritom očekuje znanje jezika države za koju se prijavljuju. 

Hrvatima u domovini i izvan nje, u povodu krize koju je izazvala zaraza koronavirusom i razorni potres, prigodnim riječima obratio se predsjednik Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Drage Hrvatice i Hrvati, u zemlji i svijetu!

Stranice

Subscribe to RSS - Glas Hrvatske