Radio DUX

Crna Gora danas, 21. svibnja obilježava Dan nezavisnosti. Crna Gora je na današnji dan 2006. godine obnovila državnu samostalnost.  Dux radio svim građankama i građanima Crne Gore čestita današnji  Dan nezavisnosti.

Neradni povodom  Dana nezavisnosti bit će danas i sutra, kao priopćavaju iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Nedjelja, 28. svibnja 2023.

Braća Valent i Martin Sinković osvojili su u nedjelju zlatnu medalju u dvojcu na pariće na Europskom veslačkom prvenstvu koje se održava na Bledu, dok su sestre Antonija i Josipa Jurković zauzele četvrto mjesto u dvojcu.

U većini se suvremenih publikacija o Boki kotorskoj navodi kako se Kostanjica prvi put spominje 1440. kad je Novak Dobriković Opatiji svetoga Jurja prepustio vinograd u tome naselju. Međutim, pomnim smo iščitavanjem Izabranih djela Pavla Butorca uočili kako se Kostanjica spominje u inventaru pokretnina i nepokretnina te iste opatije iz 22. travnja 1431., dakle devet godina prije dosadašnjega najstarijeg poznatog spomena. Te je 1431. u Kostanjici jedna kuća opatu Augustinu plaćala tri perpera, a prema Opatiji su svetoga Jurja potraživanja imali i stanovnici drugih naselja.

Petak, 26. svibnja 2023.

SK Arsenal davne 1937.

Petak, 26. svibnja 2023.

Pozivamo vas na Ljetnu školu folklora koja će se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika održati od 4. do 13. kolovoza 2023. godine u Zadru.

Petak, 26. svibnja 2023.

Centar za kulturu Tivat, u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom, prikazuje dokumentarni film "Berge Istra".

Promocija pjesničke zbirke ,,Zemlja u jeziku”  Petra Gudelja  održana je  u Knjižnici   „Ljudevit Gaj” u  Domu kulture ,,Josip Marković” u Donjoj Lastvi.  Istaknuti crnogorski književnik  i akademik Miraš Martinović  priredio je izbor iz poezije hrvatskoga pjesnika Petra Gudelja, a  izdavač ovog  vrijednog  izdanja je Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Centar za kulturu Tivat.

U nastavku pogledajte video s promocije.

Četvrtak, 25. svibnja 2023.

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata već trinaest godina sudjeluje u organizaciji seminara na državnoj razini za nastavnike povijesti u osnovnim i srednjim školama, na temu Domovinskog rata. Ove godine, seminar se održao u Dubrovniku te su sudionici seminara, preko 100 sudionika, izrazili želju posjetiti predstavnike hrvatske zajednice u Crnoj Gori. Podsjećamo, ravnatelj Memorijalnog centra, gospodin Ante Nazor, posjetio je Boku 2022. god.

Sveučilište u Zagrebu je sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH sklopilo Sporazum kojim je predviđeno donošenje upisnih kvota za Hrvate izvan Hrvatske radi povratka Hrvata i potomaka Hrvata u Hrvatsku. Sukladno tomu, Fakultet hrvatskih studija svake godine osigurava mjesto za upis 53 studenta, mlađih naraštaja Hrvata izvan Hrvatske, pripadnika hrvatske manjine i hrvatskoga iseljeništva. Troškovi redovitoga studija u cijelosti se subvencioniraju iz Državnoga proračuna.

U okviru Festivala vjetra , u organizaciji JK Delfin, kazališna predstava "Nora – kuća lutaka",  autora Henrika Ibsena,  koja je rađena u koprodukciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika  i Gradskog kazališta  Jozo Ivakić iz Vinkovaca,  bit će odigrana pred tivatskom publikom u petak, 26. 5., u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat,  s početkom u 21:00h

Stranice

Subscribe to RSS - Radio DUX