Radio DUX

Crna Gora danas, 21. svibnja obilježava Dan nezavisnosti. Crna Gora je na današnji dan 2006. godine obnovila državnu samostalnost.  Dux radio svim građankama i građanima Crne Gore čestita današnji  Dan nezavisnosti.

Neradni povodom  Dana nezavisnosti bit će danas i sutra, kao priopćavaju iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Ponedjeljak, 02. listopada 2023.

Mališani, koji pohađaju kotorski vrtić „Radost” narednih dana će kroz malu dramsku priču upoznati vilu Alkimu i čuti više o nastanku grada Kotora.

„Pravac muzej, smjer vrtić“ – naziv je kampanje kojom Općinska javna ustanova „Muzeji” Kotor obilježava "Dječju nedjelju", planetarnu manifestaciju, koja se početkom listopada svake godine organizira u slavu djeteta.

Tradicionalnim Kolom i svečanim defileom ulicama Herceg Novog, članovi Bokeljske mornarice 809 – podružnice Herceg Novi obilježili su svoj Dan i blagdan svetog Jeronima. Novljanima su se pridružili članovi tivatske i kotorske podružnice, pa je u defileu, praćenom Mjesnom muzikom Đenović, bilo preko 50 članova organizacije stare više od 12 st.

Ponedjeljak, 02. listopada 2023.

Zamišljena da poveže i zbliži ljude, digitalna tehnologija, ne samo što je veoma brzo pokazala svoju nadzornu moć i porobljavajuću ulogu, već je čovjeka bezpovratno napravila autistično usamljenim. Paradoks očiglednosti, no ne  i prvi i poslednji kad je “pametno drustvo” u pitanju.

Znači, pokazaće se i izučavaće se da za  srećan život pametna tehnologija i nije baš neophodnost. Ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, nadziranje kao trajno stanje, poništavanje individualnosti, kreativnosti, pa dalje, mišljenja i slobodne volje, samo su neki od zornih primjera.

Nedjelja, 01. listopada 2023.

Jagoš...

Prva prezentacija  dvojezičnog Zbornika o Milanu Šufflayu održana je proteklog utorka u Matici hrvatskoj u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i Nacionalnog savjeta Albanaca.

Predstavljači lika i djela Milana Šufflaya bili su dr. sc. Stipe Kljaić i dr. sc. Vladimir Lončarević, dok su se prigodno na početku obratili predsjednici oba manjinska vijeća, Zvonimir Deković i Faik Nika.  

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća hrvatskoga i crnogorskoga izaslanstva  danas je obilježena 32. obljetnica od formiranja logora Morinj.

Izaslanstvo Republike Hrvatske predvodio je ministar  vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Gordan Grlić Radman, a crnogorsko sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, ambasador Robert Markišić.

U ime organizatora, skupu se prigodno obratio predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, čije obraćanje možete pročitati na poveznici.

Promocija knjige “Zapisi sa muljanske rive u sjećanjima Ilka Marovića i poeziji Gracije Gaša Marovića”, održana je sinoć, u Multimedijalnoj dvorani Kulturnog centra ,,Nikola Đurković” Kotor.

JU Muzej i galerija Tivat upućuje javni poziv za prikupljanje financijskih sredstava za sanaciju kapele svetog Mihovila.

Stranice

Subscribe to RSS - Radio DUX