PREDSTAVLJENA KNJIGA O SV. LEOPOLDU B. MANDIĆU U TIVTU

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 26. studenog 2011. - 13:33
Autor: 

Sinoć je u Tivtu, u Narodnoj biblioteci tivatskog Centra za kultur, predstavljena knjiga "Bokeška priča u 155 slika o mladosti Sv. Leoplda iz Herceg Novog-San mladog Bogdana Mandića", autora Lazara Seferovića i Mateja Pašeta. O knjizi su govorili msgr. Anton Belan generalni vikar Kotorske biskupije, Vujica Ognjenović, Minja Bojanić i autor Lazar Seferović. Program je vodila Dragana Vlaović glumica Hercegnovskog kazališta.
Ovo vrijedno izdanje ima 76 stranica sa 155 fotografija, gravura i akvarela. Čitatelja vodi na putovanje u 19. i 20. stoljeće, doba mladosti Sv. Leopolda Bogdana Mandića i njegovog duhovnog rasta. Ovo je pričao o velikom svecu, koji je rođen pod bokeškim nebom, od malena zadojen kršćanskom vjerom. Svojom posvećenošću Bogu i bližnjem, osvoji je svijet. Prije II. vatikanskog koncila, pogođen razdjeljenošću kršćanstva, zastupao je ideje ekumenizma.

Sveti Leopld je svojom pojavom zadivio mnoge vjernike, koji mu se vjerno i pouzdano mole, dobijajući mnoga uslišanja u svom životu. Nekada prepoznatljiv po karizmi ispovjedanja, danas divni zagovornik kod Boga. Iako malen tjelesno, bio je visok samo 135 cm, duhovno je nadvisio mnoge. Knjiga Lazara Seferovića i Mateja Pašeta donosi i neke manje poznate detalje iz života ovoga sveca. Također, ona otkriva i ispravlja neke pogrešne stavove. Naime, sv. Leopold Bogdan Mandić, nije dvanaesto dijete u obitelji Mandić, već petnaesto od šesnastero djece Petra i Dragice. Sveti Leopold, drugi kanonizirani hrvatski svetac Katolička Crkve, svećenik, kapucin, ispovjednik, promicatelj jedinstva među kršćanima, umro je 30. srpnja 1942. godine. Sveti Otac bl.Ivan Pavao II. svetim ga je proglasio 16. listopada 1983. Njegov grob u Padovi je mjesto mnogih ozdravljenja i uslišanja.