"DUJE BALAVAC" – ŠALITI SE ALI NE VRIJEĐATI

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 12. prosinca 2011. - 23:48
Autor: 

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore Kotor organiziralo je u crkvi svetog Duha predstavlajne povjesnih dokumenata u povodu 100.obljetnice izlaženja Splitskog humorističkog časopisa „Duje Balavac".
O značaju lista koji je povremeno bio i zabranjivan te o bogatoj povjesnoj dokumentaciji govorila je autorica izložbe Ingrid Poljanić. Branka Bezić Filipović ispred organizatora ižložbe Hrvatske matice iseljenika Split, posjetiteljima je predstavila ljepotu grada Splita prije sto godina, lista i ljudski duh koji kritizira na jedan specifičan način kroz grafiku, fotografiju, karikaturu satiru.

"Kada se vesela grupa splitskih studenata vratil sa studija iz Rima odlučila promjeniti klimu i pokrenuti humoristički časopis kako bi kritizirali situaciju u gradu po uzoru na druge Europske gradove. Na čelu satiričkog lista je bio Ante Katunarić. Načelo, moto humorističnog časopisa „Duje Balavac" je bio „šaliti se ali ne vrijeđati" kazala je autorica izložbe Ingrid Poljanić.
U muzičkom dijelu nastupile su sopran prof. Milica Zdravković, klavirska pratnja prof. Andrea Orlando izvodeći „Malu Floramy" i „Splitski akvarel".
Časopis „Duje Balavac" će narednih dana biti predstavljen publici u Podgorici i Baru.
Audio: Autor izložbr Ingrid Poljanić