"NAŠA AFRIKA"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 17. prosinca 2011. - 12:25
Autor: 

Izložba fotografija "Naša Afrika" Iva Perčina i Antonija Škanate iz Tivta, članova Planinarskog kluba "Pestingrad" iz Kotora, biće otvorena u utorak 20.prosinca u 19h, u galeriji ljetnikovca "Buća - Lukovića" Tivat.
Autori planinari će izložiti 50-tak fotografija sa putovanja po Africi i uspona na Kilimandžaro (5895 mnv), nastalih tokom međunarodne planinarske ekspedicije u Tanzaniji. Posjetitelji će imati priliku vidjeti veoma interesantne fotografije krajolika, portreta, Afrike, osvajanja vrha Kilimandžara. Organizator izložbe je Centar za kulturu Tivat.

"Kilimandžaro, najveca planina Afrike i jedna od najvecih planina svijeta.Nakon Everesta na Himalajama u Aziji, Akonkagve na Andima u Juznoj Americi i Mount McKinley-ja u Sjevernoj Americi, predstavlja četvrti po redu najvisi vrh nekog kontinenta na svijetu.
Izdiže se na 5895 m iznad nivoa mora, u istocnoj centralnoj Africi, tri stepena geografske sirine juzno od ekvatora.
Kilimandžaro, prema jednom od nekoliko mogucih tumačenja na Swahili jeziku znaci "planina demona", predstavlja simbol strahopoštovanja za stanovnistvo koje živi u njegovom podnožju.
Ipak, "demoni" Kilimandžara su bili milostivi prema nama. Pet clanova crnogorsko-hrvatske ekspedicije naslo se na njegovom najvecem vrhu, Uhuru peak-u, dana 8.10.2010.,zanimljivo, istoga dana kada i Hans Meyer, prvi "osvajac" Kilimanjara, davne 1889. godine.
Osvajanje Kilimandžara predstavlja jos jedan veliki uspjeh crnogorskog planinarskog sporta, fenomenalan uspjeh planinarskog kluba "Pestingrad" iz Kotora, kao i moj osobni uspjeh."
Antonio Škanata