PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ NA FORUMU U HMI

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 18. prosinca 2011. - 11:18
Autor: 

Matičin tradicionalni stručni skup posvećen hrvatskim manjinama u Europi 16. Prosinca (petak) otvorila je Katarina Fuček, ravnateljica HMI. Sudionici Foruma čelni su ljudi krovnih organizacija hrvatskih manjina u njihovim domicilnim zemljama. U skladu s temom Hrvatske zajednice u europskim zemljama: mogućnosti ostvarivanja manjinskih prava u domicilnim državama na skupu su prisustvovali i predstavnici hrvatskih ministarstava, fakulteta, instituta i ustanova, kao i predstavnici hrvatskih diplomatskih predstavništava u domicilnim zemljama manjina, te predstavnici veleposlanstava Crne Gore i Mađarske u RH.

Glavni uvodničar i moderator skupa dr. sc. Božo Skoko, docent na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, dao je okvir današnjem okupljanju manjinskih predstavnika, sedamnaestom po redu u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu. Prvi govornici bili su predstavnici hrvatske manjine u Mađarskoj i Srbiji, Mišo Hepp, predsjednik Hrvatske državne samouprave iz Budimpešte i Mato Groznica, vijećnik NV hrvatske nacionalne manjine iz Subotice. Potom je prigodno izlaganje održao i hrvatski predsjednik dr. sc. Ivo Josipović. Podržao je ideju o potrebi održavanja skupova koji raspravljaju o problemima hrvatskih manjina i iznio niz aktualnih zapažanja sa svojih susreta s državnicima domicilnih zemalja naših manjinaca i pripadnicima hrvatske manjine u državama koje je posjetio. Naglasio je kako naša zemlja mora i dalje raditi na poboljšanju položaja i prava Hrvata izvan Hrvatske, ali kako ta njena nastojanja trebaju korespondirati s vremenom u kojem živimo.
U drugome dijelu rada skupa svoja izlaganja su održali Jelka Petrušić, potpredsjednica Hrvatskoga kulturnog društva u Gradišću iz Željeznog, Miroslav Franović, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore iz Tivta, Sonja Čreslovnik, tajnica Zajednice Hrvata u Makedoniji iz Skopja, Slobodan Gera, glavni urednik časopisa „Hrvatska grančica" Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj iz Karaševa. Hrvate u Slovačkoj predstavila je Hilda Miterpach, zastupnica hrvatske manjine u komisiji Vlade Slovačke iz Bratislave, a u Sloveniji Mijo Stanko, dopredsjednik i Joso Begić i Marko Mandir, članovi predsjedništva Saveza hrvatskih društava u Sloveniji iz Ljubljane. Ovogodišnji Forum, zamišljen kao mjesto dijaloga i prijedloga mjera koje bi doprinijele potpunijem ostvarivanja manjinskih prava u domicilnim državama u skladu s međunarodnim pravnim obvezama, uistinu je to i bio. Sudionici su se upoznali sa specifičnostima i stupnjem manjinskih prava Hrvata u osam europskih zemalja, razmijenili iskustva, podastrli konstruktivne prijedloge i donijeli Zaključke. Skup je završen donošenjem i potpisivanjem Zaključaka 17. Foruma hrvatskih manjina u jubilarnoj, 60. godini postojanja i rada Hrvatske matice iseljenika.
(dšš)
/matis.hr/