DOČEK 2012. NA TRGOVIMA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 29. prosinca 2011. - 11:44
Autor: 

Dan koji se nalazi na prelazu iz stare u Novu godinu slavili su i Egipćani, Feničani i Persijanci, stari Grci. Interesantno je da mjesec siječanj, kada danas obilježavamo ulazak u narednu godinu nije postojao do 700. godine prije nove ere, kada je drugi rimski kralj Numa Pompilije dodao prva dva mjeseca kalendara koji danas postoji. Prvi dan siječnja proslavlja se od 153. godine prije nove ere.U srednjovekovnoj Europi Nova godina se nije slavila, jer se obilježavanje iste smatralo paganskom i antihrišćanskom pojavom.
Prvi siječanj i proslava Nove godine na velika vrata vraća se tek 1582. godine i to u Gregorijanskom kalendaru, koji su katoličke zemlje prihvatile gotovo odmah, a protestantske su to činile postepeno.

Ukoliko se još niste odlučili gdje da dočekate "najluđu noć" mi vam predlažemo da to budu gradski trgovi u regionu Budva ili Dubrovnik.
BUDVA
Poslednjeg dana ove godine, 31.prosinca u podne, na trgu ispred Starog grada Budve koncert će održati Gradska glazba Budve, a večernji program počinje u 21.30 sati koncertom Danijela Alibabića. Nakon njega nastupiće poznati hrvatski bend Prljavo kazalište od 23.15 sati.
Prvog sječnja u 14.00 sati je svečani popodnevni koncert Mediteranskog revijskog orkestra, a u večerenjem programu od 21.30 sati nastupiće Milena Vučić, a u 23 sata počeće koncert Dina Merlina.
DUBROVNIK
Na Staru godinu tradicionalno će se održati kolenda Stradunom gdje nastupaju Gradska glazba Dubrovnik, FA Linđo i Zbor Libertas. Cijelog dana očekuju vas nastupi klapa Kaše i Ragusavecchia, te nakon tog slijedi Dječji doček Nove godine.
Spektakularni doček kreće u 21 sat nastupom Klape Intrade, zatim na pozornicu izlazi najveća zvijezda dočeka - Jelena Rozga koja će pjesmom obojiti dubrovačku novogodišnju noć. Nakon nje od 2 sata do 4 zabavljat će vas dubrovačka grupa Dariva. Kako bi doček bio što bolji, organizator se pobrinuo za fantastični vatromet te posebno osvjetljenje cijelog Straduna kojim će pokazati da je Dubrovački brand spreman za veliko tržište. Na Novu godinu, u nedjelju 1. siječnja, očekuje vas Novogodišnji koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra te u večernjim satima nastup Bosutskih bećara i Klape KUD Cambi.