BORIVOJ DOVNIKOVIĆ DOBITNIK NAGRADE "ANDRIJA MAUROVIĆ"

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 10. siječnja 2012. - 11:24
Autor: 

Hrvatski filmski redatelj, ilustrator, karikaturist, grafički dizajner, ilustrator i animator Borivoj Dovniković-Bordo primio je 4. siječnja ove godine, nagradu „Andrija Maurović" za životno djelo na području hrvatskog stripa. Ovo prvo priznanje koje je dobio za strip, uručeno mu je u novootvorenoj zgrebačkoj knjižnici i galeriji „Svijet stripa". Na svečanosti je predstavljena i knjiga „Izgubljeni svijet", koja predstavlja preuređeno izdanje istoimene sveske u kojoj su sabrani Bordovi stripovi, a koji su izlazili u dječijem listu „Pionir" od rujna 1951. do travnja 1952. Nakladnik i urednik knjige Veljko Krulčić istakao je da je „Izgubljeni svijet" prvi kompletno objavljeni Bordin strip.

Zanimljivost ovog dijela je u tomu što je nastao na temelju pustolovno-fantastičnoga romana „Izgubljeni svijet" koji je Arthur Conan Doyle napisao 1912., a četrdesetak godine kasnije odlučili su ga u strip prenijeti scenarist Marcel Čukli i crtač Borivoj Dovniković-Bordo, pod patronatom urednika Mladena Bjažića.
Borivoj Dovniković rođen je 12. prosinca 1930. u Osijeku. U Zagrebu 1949. upisao je Akademiju likovnih umjetnosti i počeo je raditi kao ilustrator i karikaturist u novinama, a 1950. napustio je akedemiju i otišao u zagrebačku redakciju lista „Kerempuh".
S grupom karikaturista napravio je prvi hrvatski umjetnički animirani film „Veliki miting", a nešto kasnije bio je suosnivač „Duga filma" – tvrtke specijalizirane za proizvodnju animiranog filma. Animirao je na filmovima braće Neugebauer (između ostalog i „Veliki miting"). Nakon što je odslužio vojni rok 1957. pridružuje se Vukotiću, Kristlu, Kostelcu, Grgiću, Neugebauerima, Marksu, Boureku i drugima u tadašnjem Zagreb filmu.
Nagrada „Andrija Maurović" nosi ime oca hrvatskog stripa, koji je rođen na Mulu u Boki kotorskoj 29. ožujka 1901., a dodjeljuje je Udruga za popularizaciju hrvatskoga stripa „Art 9".