"HARNA DJECA BOKE KOTORSKE"

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 24. siječnja 2012. - 10:43
Autor: 

U Hrvatskoj kulturnoj zakladi, prošlog četvrtka, otvorena je izložba umjetničkih fotografija pod nazivom „Harna djeca Boke kotorske", te je održana promocija knjige „Spomenica 600. obljetnice Crkve Male Gospe u Gornjoj Lastvi".
Izložbu je otvorio prof. Đuro Vidmarović, a autor, mladi zagrebački umjetnik Dražen Zetić, je tom prigodom rekao: „U nadanom času riječi - zapis s groba u Kotoru "Harna djeca" (Čestita djeca), u zaboravu vremena neumitno stoji desetljećima, čekajući da ga neka blaga duša izgovori... "Harna djeca". I to su 'marljiva' djeca, i to je naša povijest, i to je naša kultura, i to je naša zemlja i to je hrvatski narod.Da se na zaboravi, treba spominjati. Ne smije se prestati govoriti. Prije dvadeset godina, kao dvanaestogodišnjak izgubio sam zavičaj - u Boki sam ga našao. Našao sam svoje ljude, svoj narod, svoga davno izgubljenog Boga.

U tišini crkve sv. Antuna molio sam, u zagrljajima Tripunovih zvonika divio sam se, u pomorskim zavjetima Gospe od Oriza, dao sam i svoj zavjet. Prenositi ću svijetu ovo malčice ljepote što je stalo u moje srce, zrcalo objektiva. Mada se ponekada govori da je Boka suza u oku hrvatskog naroda, večeras je Boka osmijeh na licu jednog hrvatskog čovjeka. Obećajem da više neću nikada stajati u šutnji dok netko drugi bude gubio svoj zavičaj. Draga Boko, mada si morem daleko, večeras si srcem i mišlju blizu. Zagreb Te pozdravlja! Mirno snij! Ne boj se! Tvoja Harna djeca su progovorila i neće nikada prestati govoriti: o Tebi, tvojoj ljepoti, tvome sjaju, tvojoj svetost. Ova izložba Harna djeca posvećena je skorašnjem otvaranju Hrvatskog doma u Donjoj Lastvi nadomak Tivta."
Postavka obuhvaća dvadesetak fotografija s motivima Boke kotorske. Fotografije su prožete kulturom, povješću i krajobrazom, te porukom i opomenom na stanje zaboravljenog hrvatskog naroda. „Harna djeca, zapis s groba u Kotoru koji nadasve simbolično uprizoruje da su Hrvati Boke kotorske marljiva, čestita djeca hrvatskog naroda. To posebno biva vidljivo naspram crkvenih Tripunovih zvonika, mauzoleja Marovića, stražara naraštaja sv. Vida na 400-tinjak metara." rekao je prigodom otvaranja prof.Vidmarović.
Knjigu „Spomenica 600. obljetnice Crkve Male Gospe u Gornjoj Lastvi" predstavili su autori - voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta Ivo Pilar iz Zagreba i urednik „Spomenice" Vinicije Lupis, književnik Đure Vidmarovića, dogradonačelnik Tivta Ilija Janović te upravitelj župe u Donjoj Lastvi don Dejan Turza.
„Hrvati Boke kotorske gube bitku s asimilacijom, ali ostaju kao baštinici blistave i bogate kulture, prožete kršćanskim moralnim vrijednostima i estetskim nazorima. Ako mi nemamo ovakve izložbe i knjige, tko će nas prepoznati?" kazao je dr. Lupis.
Iznoseći statističke podatke o broju Hrvata u Crnoj Gori dogradonačelnik grada Tivta Ilija Janović je istakao da je: "Gornja Lastva danas napuštena, te kako je opće nazadovanje broja Hrvata u Boki kotorskoj pogodilo i ovo naselje. Ovakva izložba i knjiga su nešto što nas štiti, čini nam poveznicu s maticom".
Don Dejan Turza izrazio je zadovoljstvo što je važna župna obljetnica uspješno prepoznata kao znak vremena, kao pokretač za razna kulturna i vjerska događanja u cilju naviještanja Boga i omogućavanja spasenja po Kristu te da je bila i glavna inspiracija i nadahnuće i za ovu izložbu. Zahvalio je svima koji su učestvovali u ovim projektima te je posebno istaknuo radost da je u ovaj projekt uključen i mladi, do sada neafirmirani, umjetnik kršćanskog nadahnuća, Dražen Zetić. Također, istakao je da „poetika fotografskog zapisa, fragmentarni obrisi bokeljskog podneblja iščitani umjetnikovim zjenicama izazivaju čuđenje, divljenje i sjećanje".
Izložba umjetničkih fotografija u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu otvorena do 29. siječnja. Ovaj značajni kulturni događaj izazvao je veliku pozornost publike, koja se u velikom broju odazvala. Kako je bilo u Zagrebu pogledajte u našoj foto galeriji.