Pet godina uz Vas

Time to read
3 minutes
Read so far

Subota, 06. prosinca 2014. - 10:08
Autor: 

Danas, na blagdan sv. Nikole, Radio Dux slavi svoj peti rođendan. Prisjetimo se zajedno kako je sve počelo i što smo sve uradilo do sada.
Radio Dux funkcionira u sklopu Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum", osnovane 2007. godine u Donjoj Lastvi. Jedan od osnivača je i sadašnji predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković. Hrvatska krovna zajednica "Dux Croatorum" je nastala kao potreba i želja šest nevladinih udruga da zajednički nastupaju pred Crnom Gorom, te da hrvatska nacionalna manjina počne funkcionirati onako kako to i zaslužuje, s obzirom na to da 80 posto Hrvata živi u Boki kotorskoj. Prvi predsjednik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum" je bio Mato Krstović, nakon njega tu funkciju preuzima Zvonimir Deković, a sadašnji predsjednik Udruge je Adrijan Vuksanović. Radio Dux svojim djelovanjem doprinosi popularizaciji znanstvene istine iz povijesti Hrvata na prostoru Crne Gore. Hrvatska krovna zajednica "Dux Croatorum" je prepoznatljiva po brojnim kulturnim događanjima, gdje dokazuje da njeguje jezik, kulturu i povijest Hrvata kao jedne nacionalne manjine u Crnoj Gori. Također je izdavač osam knjiga: "Sidrišta zavičaja" ( prvi dio 2009., a drugi dio 2010.) ; "Hrvatski sokol u Donjoj Lastvi" ( 2010. god); "Počast narodnim žrtvama ( prenos kostiju Mata Brničevića 2010.); "Spomenica 600. obljetnice crkve Male Gospe u Gornjoj Lastvi", 2011.; Hrvati Boke kotorske kroz povijest- sjećanja i zaboravi", 2011.; "Prilog povijesti Hrvata Gornje i Donje Lastve", 2013.; "Hrvatsko kulturno društvo Ljudevit Gaj Donja Lastva", 2014.; "Mate- legenda koja živi".

Hrvatska krovna zajednica "Dux Croatorum" organizirala je do sada preko stotinu kulturnih događaja, od književnih večeri, izložbi slika i fotografija, projekcije dokumentiranih filmova do predavanja i glazbenih koncerata. Među njima ističemo večeri posvećene našim velikanima pisane riječi Vjenceslavu Čižeku i Viktoru Vidi. Tiskali smo devet knjiga kojima smo osvijetlili bogatu povijest Hrvata u Boki kotorskoj. Obnovili smo Dom kulture Josip Marković, nakon 33 godine pošto je bio u devastiranom stanju. Sada je to mjesto od posebnog značaja, jer predstavlja pravo žarište kulture. Prvi smo organizirali skup posvećen don Đuru Perušini, ubijenom lastovskom svećeniku i mučeniku. Svakog ljeta priređujemo Feštu od rogača. Navršilo se punih pet godina kako se na medijskoj sceni čuje i hrvatska riječ, zahvaljujući Dux radiju.
Sve ovo potvrđuje da Hrvatskoj krovnoj zajednici "Dux Croatorum" gravitiraju kreativni i slobodnomisleći ljudi, koji njegujući identitetske vrijednosti obogaćuju društvo u kojem žive.

Od 2011. u okviru Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum" funkcionira i knjižnica "Ljudevit Gaj" koja broji preko pet tisuća naslova. Također, moramo izdvojiti promociju dva dokumentirana filma: Stijepa Mijovića Kočana o Milošu Miloševiću i o Tripu Kokolji, kao i Boža Vodopije -"Kad utihnu jedra". U organizaciji Hrvatskoga nacionalnoga vijeća, Hrvatske građanske inicijative i Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum" prošle godine održana je književna večer Viktora Vide, u povodu stote godišnjice rođenja hrvatskog pjesnika.

Udruga je sudjelovala i u organizaciji promocije dokumentiranog filma o Maksimu Mrvici. Nakon dugih 33 godine, uspjela je u ideji obnove Doma kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi, koji je sada središte bogatog kulturnog života Tivta.

Do 1945. godine u Crnoj Gori je bilo 50 društava s hrvatskim predznakom, a "Dux Croatorum" je nastavljač te bogate tradicije.
Po prvi puta smo organizirali i književnu večer Vjenceslava Čižeka, kao i večer posvećenu don Đuri Perušini gdje su se nazočni prisjetili velikog čovjeka.

Fešta od rogača, u organizaciji Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum" se održava svakog ljeta u Donjoj Lastvi, gdje se njeguje tradicija i kultura nečega što je zamalo zaboravljeno. Moramo naglasiti i nedavno održanu književnu večer Mladena Lompara u Dubrovniku poslije 23 godine, koja je bila nezaboravna i gdje je samo sudjelovanje "Dux Croatoruma" u organizaciji pokazalo da bez obzira na vjeru i nacionalnost umjetnost ne poznaje granice.

Nevladina udruga Hrvatska krovna zajednica - "Dux Croatorum" formirala je Radio Dux s misijom očuvanja nacionalnog identiteta hrvatskog naroda u Crnoj Gori i s tim u vezi, očuvanja kulturnih, jezičnih i drugih specifičnosti koje karakteriziraju našu nacionalnu skupinu na ovim prostorima.

U interesu promicanja i očuvanja svega što baštinimo kao autohtoni narod na ovim prostorima, te ponovnog uspostavljanja pokidanih veza i stvaranja novih s matičnom državom, Radio Dux i portal su postali javni forum, prepoznatljivi kao radio hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori. Eksperimentalno emitiranje programa započelo je 26. lipnja 2009. god. na frekvenciji 97,4 MHz. Nakon više od 5 godina predanog rada Dux radio je dobio novu frekvenciju kojom će pokriti cijelo područje Boke kotorske. Slušatelji će nas uskoro moći pratiti na 100,8 MHz.

Ekipa Dux radija koja s ljubavlju radi svoj posao, a nadamo se da Vi to prepoznajete, u nadi da će s Vama biti još dugi niz godina pozdravlja sve one koji vjeruju, a one koji ne vjeruju želimo da i dalje budu sretni, zadovoljni, optimistični i jaki , kao što smo i mi.

Pozdravlja Vas vesela i uvijek raspjevana ekipa Dux radija.