MORINJ - ČETVORO OSUĐENIH NA UKUPNO 12 GODINA ZATVORA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 25. siječnja 2012. - 13:39
Autor: 

Posebno vijeće Višeg suda u Podgorici osudilo je u srijedu, na ponovljenom ročištu, pripadnike bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) Ivu Gojnića, Špiru Lučića, Ivu Menzalina i Boru Gligića na ukupno 12 godina zatvora za ratni zločin u sabirnom centru u Morinju 1991. i 1992. godine, gdje su bili smješteni zarobljenici s dubrovačkog ratišta.
Vijeće je oslobodilo Mlađena Govedaricu i Zlatka Tarlea optužbe za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Menzalin je osuđen na četiri, Gligić i Lučić na po tri, a Gojnić na dvije godine zatvora, za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.
Na prethodnom suđenju šestorica pripadnika bivše JNA osuđena su na ukupno 16 i po godina zatvora za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Apelacijski sud Crne Gore ukinuo je tu presudu i čitav postupak vratio Višem sudu na ponovno suđenje zbog propusta u vođenju prvostupanjskog procesa.
Sutkinja Milenka Žižić, obrazlažući presudu navela je da su četvorica optuženih djela radili s umišljajem i da su bili svjesni da se radi o zaštićenoj kategoriji ratnih zatvorenika.
"Svjedoci tvrde da su svakodnevno udarani, tjerani da se međusobno tuku, čupaju travu, pjevaju četničke pjesme, a dio njih je vođen i na lažno strijeljanje", kazala je ona.
Vijeće je odlučilo da se Menzalinu, koji je uhićen 3. ožujka prošle godine, produži pritvor do početka izdržavanja kazne jer se tijekom prvog suđenja nalazio, po navodu suda, u bijegu, a po vlastitu tumačenju na liječenju u Beogradu. Gojnić, Lučić i Gligić su bili u pritvoru od 16. kolovoza 2008. do 15. svibnja 2010. godine i trenutno su na slobodi.
/Hina/