POČELE TRIPUNDANSKE SVEČANOSTI

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 27. siječnja 2012. - 13:24
Autor: 

Danas su u Kotorskoj biskupiji započele Tripundanske svečanosti. Na trgu ispred katedrale-bazilike Svetog Tripuna pohvale sv. Tripunu, u puku poznate kao 'Lode' izgovorio je ovogodišnji mali admiral Josip Petković iz Tivta i tom prigodom podignut je Svečev stijeg. Lijepo vrijeme je pogodovalo brojnim posjetiteljima, koji su došli na ovu drevnu svečanost Kotorske biskupije.
Pravoslavni vjernici danas slave sv.Savu. Oni su, kako je to već stoljetnji običaj, nakon liturgije u crkvi sv.Nikole bili zajedno sa svojim sugrađanima ispred kotorske katedrale i nazočili Lodama.

Vjernici će se pred blagdan sv. Tripuna duhovno pripravljati trodnevnicom, od 30. siječnja do 1. veljače. Blagoslov svijeća (Kanderola) i sv. Misa bit će 2. veljače u 10h, dok od 18h bit će svečani prijenos relikvijara, večernja služba i kađenje svetih moći.
Na Trpundan, 3. veljače u 10h, Euharistijsko slavlje predvodit će preuzvišeni Ilija Janjić, biskup kotorski.
U okviru vanjske proslave sv. Tripuna, u subotu 4. veljače s početkom u 18 sati bit će održan svečani koncert mješovitog zbora „Lira" iz Vodica.
U nedjelju 5. veljače na programu je doček Bokeljske mornarice i Gradske glazbe iz Tivta na glavnim gradskim vratima Kotora u 9.30h. Kolo Bokeljske mornarice pred katedralom plesat će se u 10h, a pontifikalnu sv.Misu će u 10.30 služiti vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.
Tripundanske svečanosti bit će završene sv.Misom 12. veljače u 11h i spuštanjem stijega.
Do danas imamo evidentiranih 58 malih admirala. Prvi od njih je Ivan Radoničić iz Dobrote, koji je izabran, još daleke1904.
Institucija malog admirala u Bokeljskoj mornarici, je duga, ali se ne znaju egzaktni podaci o godini ustanovljenja. Pretpostavlja se da je to doba Mletaka u Kotoru ( 1420.), dok postoje indicije da se i ranije birao mali admiral, samo što se nije tako oslovljavao. To su bili dječaci koji su se oblačili u tadašnje odore i bili pratnja admiralu. Danas se za male admirale biraju dječaci od 6 do 12 godina, obično iz obitelji s pomorskom tradicijom, bez obzira na vjersku pripadnost.
Pored svega, sa sigurnošću instituciju malog admirala vezujemo za XV. stoljeće. Ona predstavlja simbol generacijskog kontinuiteta u organizaciji.
Svoj prvi javni nastup mali admiral ima 27. siječnja svake godine, kada s trijema katedrale-bazilike sv. Tripuna izgovara pohvale svecu, poznate pod imenom Lode. Radi se o pohvalama zaštitniku grada, čiji srednjovjekovni tekst nije sačuvan. Biskup Marin Drago ih oko 1700. nanovo sastavio, pa ih u arkaičnom prijevodu govori mali admiral. To je ujedno i početak tripudanskih svečanosti u Kotorskoj biskupiji.
LODE
Godišnje ponovljenje svečanosti
koju smo spravni da svetkujemo,
dok oživljuje u nama najmilije bogoljubne uspomene,
podsjeća nas na sjajna djela naših praotaca,
koji pod okriljem Čudotvorca,
čije svete moći Kotor poštuje,
postadoše zaslužni za vjeru i za domovinu,
a nama
njihovim sretnim potomcima
ostaviše slavno nasljedstvo.
Dakle, građani, nek se i ove godine proslavi
predajnim sjajem i uobičajenim obredima
ova nama tako mila svečanost,
a neka nama svima
bude podstrek isti onaj svetac radi kojeg se ona i svetkuje.
Neka se tim najprije iskaže slava Bogu Velikome,
te poklon i štovanje slavnoj Djevici Mariji
i poglavitom mučeniku Isusovu
Svetom Tripunu.
Ej dopusti, Veliki Bože,
nek se za toliki niz stoljeća,
koliko je do sada minulo trenutaka,
razvije svake godine proslavljeni ovaj stijeg,
a uvjek u
slozi, sreći i ljubavi.
Slava ! Slava ! Slava
Audio: Mali admiral Josip Petković