"DALMACIJA - HRVATSKA RUŽA SVJETOVA"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 27. siječnja 2012. - 23:26
Autor: 

U crkvi Svetog Duha večeras je kotorskoj publici predstavljena knjiga "Dalmacija - hrvatska ruža svjetova", skupine od 53 autora. Riječ je o izdanju koje 800 stranica donosi 260 autorskih tekstova i 1100 ilustracija.
Hrvatska kao dio Mediterana i integralni dio europskog civilizacijskog i kulturnog prostora kao granično područje Istoka i Zapada oduvijek je bila pozornica dodira naroda i svjetova, kultura i civilizacija otuda i naslovna sintagma knjige Dalmacija-hrvatska ruža svjetova, čulo se večeras u Kotoru.

Knjiga donosi sažeti pregled povijesti Dalmacije kroz vjekove, a u posebnim poglavljima opisani su odnosi s velikim europskim državama i kulturama, arheološke, povijesne i jezične posebnosti, vrhunski spomenici dalmatinske kulture i umjetničke baštine te znameniti Dalmatinci koji su svojim djelima zadužili europsku i svjetsku baštinu.
Nizom eseja i članaka opisane su i mnoge druge značajke dalmatinskog identiteta.
Na večerašnjem predstavljanju o knjizi su govorili dr. Joško Belamarić, Jakša Fiamengo te izdavač i urednik Ante Mekinić dok je u prigodnom programu nastupili učenici muzičke škole "Vida Matijan" iz Kotora.
Promociju je organiziralo Hrvatskog građanskog društvo Crne Gore.
Audio: Dr. Joško Belamarić

Audio: Književnik Jakša Fijamengo

Audio: Nakladnik Ante Mekinić