OBLJETNICA MUZEJ GRADA PERASTA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 01. ožujka 2012. - 10:54
Autor: 

Podovodom proslave 75. godina Muzeja grada Perasta, otvoreno je novo odeljenje u adaptiranom prostoru prizemlja muzeja gdje se nalazi etnografska zbirka. U novootvorenom odeljenju izložene su nošnje, oružije, razni predmeti našeg podneblja. Muzej grada Perasta je sada u potpunosti renoviran sredstvima Općine Kotor.
Muzeja grada Perasta utemeljilo je Općinsko vijeće Perasta 1937. godine, od muzejske zbirke sakupljene većinom donacijom Perastana, nasljednika poznatih peraških porodica tokom druge polovine XIX i pocetkom XX stoljeća. Osim portreta slavnih peraških pomoraca, oružja i drugih eksponata iz prošlosti Perasta, tu je bila sabrana i arhivska grada općine Perast od 1441. godine, arhivski podaci od 1941-45, arhivi osnovne škole u Perastu, biblioteka porodice Visković i ostlih poznatih porodica.

Muzej je nekada bio smjesten u zdanju Peraske općine, na trgu pored crkve Svetog Nikole. Sada se muzej nalazi u palati Bujovic, koja je za tu namjenu rekonstruirana 1957. godine. Palata Bujovic je jedan od najljepših primjera barokne arhitekture XVII stoljeća, a podigli su je braća Ivan i Vicko Bujović 1694. godine. U Muzeju grada Perasta se preko bogatog muzejskog fonda, razvrstanog u nekoliko zbirki prati povjesni, pomorski, ekonomski i kulturni razvoj Perasta za vrijeme vladavine Mletačke republike (1420-1797) i XIX stoljeća za vrijeme francuske i austrijske vladavine, kada Perast doživljava dekadenciju, mnogo brže nego ostala mjesta u Boki.
Više možete pogledati u našoj foto galeriji.
Audio: Ravnatelj muzeja Gojko Andrijašević