"ČETVRTA DIMENZIJA"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 29. veljače 2012. - 10:33
Autor: 

U sklopu proslave dana Muzeja grada Perasta koji je juče proslavio 75 godina rada i postojanja sinoć je promovisan roman „Četvrta dimenzija" autorke Olivere Doklestić iz Herceg Novog. O romanu su govorili teoritečar drame i kazališta prof. dr Siniša Jelušić, književnik Miraš Martinović i turizmolog prof. dr Milenko Pasinović. U muzičkom dijelu nastupila je ženska klapa Moderato Cantabile.
Književno veče otvorio je ravnatelj muzeja Gojko Andrijašević, koji je u uvodnoj riječi podsjetio da je Savjet grada Perasta osnovao muzej koji je otvoren 28. veljače 1937.godine. Nakon Narodnog muzeja sa Cetinja ovo je najstarija ustanova muzejske profilacije u Crnoj Gori i cijele godine raznim manifestacijama u ovom prostoru ćemo obilježavati ovaj veliki jubilej, kazao je Andrijašević. Muzejska zbirka je sakupljena donacijama Peraštana, nasljednika poznatih peraških obitelji tokom druge polovine XIX i početkom XX stoljeća. Muzej se nalazi u palači Bujović, koja je za tu namjenu rekonstruirana 1957.godine. Palača Bujović je jedan od najljepših primjera barokne arhitekture XVII stoljeća, a podigli su je braća Ivan i Vicko Bujović 1694.godine.

Autor romana Olivera Doklestić se zahvalila ravnatelju Muzeja grada Perasta Gojku Andrijaševiću, koji je uvrstio promociju romana u program obilježavanja ovog velikog jubileja muzeja. „Perast je srce čitave Boke, a ovo na portretu je Vicko Bujović, glavni protagonista romana u čijoj palači se večeras nalazimo", kazala je Doklestić.
Audio: Prof. Milenko Pasinović

Audio: Prof.dr Siniša Jelušić

Audio: Književnik Miraš Martinović

Audio: Autor romana Olivera Doklestić