KONAČNO SPALJEN KOTORSKI KARNEVAL

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 04. ožujka 2012. - 18:46
Autor: 

Tradicionalni kotorski zimski karneval konačno je održan danas. Kotorani su nakon dva odlaganja zbog vanredne situacije i vremenskih neprilika spalili "Ministrea Lex-a zvanog Montanjara", glavnog krivca za sva krivična djela, muke i nevolje što su Kotorane snašle u protekloj godini.
Glavnom gradskom ulicom u prisustvu nekoliko tisuća građana, prodefilovale su brojne grupne i pojedinačne maske sa svojim porukama, predvođene gradskim glazbama Kotora i Đenovića, mažoretkama Fešta i Alisa. Na čelu karnevalske povorke bio je kapo Luka Knezović i kraljica karnevala Ljiljana Gojković.

Posebnu pažnju posjetitelja izazvala je maska "Sahrana Kotora" karnevalske grupe "Karampana" koja je izvela performans te odala počast i posljednji pozdrav "umrlom" Kotoru porukama "posljednji pozdrav vaterpolu, kulturi, Jugooceaniji, Rivijeri, Fjordu, Bokeljki... ubučeni u crno uz vijence, kovčeg i posmrtni marš...
Osnovni javni tužilac dr Giorgio Macakan zvani Vagabund iznio je niz optužbi, što se drevni Kotor po novome i lijepome zakonu briše sa spiska gradova, a upisuje u spisak naseljenih mjesta, što izgradnja sportske dvorane napreduje kao Skadar na Bojani, što šoldi i pinezi od lučkih taksi idu za Podgoricu, a zato nama od furešta ostane gužva, buka i smet, što nam bedemi propadaju a niko ih ne održava, što još nije počela sa izgradnjom nova zgrada Luke Kotor u Militzarski park, što tako vodio kadrovsku politiku da u Komunitadi rabota 95 odsto fureštih, a domaći kadrovi i talenti nemoćno obilaze berze rada, dok ovi udobno sjede u njihovim kalijergama i lade se po njihovim stanovima, što lokalna uprava ima ingerencije mjesne zajednice, što je općinska kasa prazna, što škovacini svako jutro bukom i vozom od smeta bude ćitadine u pet ujutru, a popodne oko tri ure protivno Zakonu o javnom redu i miru...
Odbrana branioca optuženog Grofa Elonora Angela Magazinovića zvanog Tajkunica nije pomogla, pa je Minister osuđen i spaljen.
U starom gradu je održana dodjela nagrada najboljim maskama.
Organizatori karnevalskih svečanosti su Općina Kotor, Turistička organizacija i Kulturni centar "Nikola Đurković", a pokrovitelj Ministarstvo turizma i održivog razvoja.
Više možete pogledati na fotografijama našeg suradnika Zorana Nikolića.