DVA NOVA KATALOGA MUZEJSKIH ZBIRKI

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 17. ožujka 2012. - 10:54
Autor: 

Dubrovački muzeji izdali su dva kataloga zbirki pod naslovima "Bokokotorska ikonopisna škola" iz zbirke ikona Kulturno-povijesnog muzeja i "Lule" iz zbirke Dubrovačkih muzeja.
U katalogu te ikonopisne škole autorica Ljiljana Ivušić na 76 stranica donosi detaljan pregled zbirke te nas upoznaje s podrijetlom i poviješću ikona i posebnošću te škole.
Kulturno-povijesni muzej Dubrovačkih muzeja posjeduje dragocjenu zbirku ikona u kojoj je oko 200 vrijednih djela ikonopisnoga slikarstva nastalih od 17. do 19. stoljeća.

Mali dio zbirke čine ikone jedinstvene autohtone ikonopisne škole Boke Kotorske. Riječ je o 36 ikona koje su javnosti predstavljane nekoliko puta.
Kustosica i voditeljica Arheološkog muzeja Ljiljana Kovačić donosi priču o svijetu lula, i to kroz priču o duhanu i pušenju te duhanu u Dubrovačkoj Republici. Daje osnovne podatke o lulama, njihovim oblicima, materijalu i izradi te detaljno opisuje istočni i mediteranski oblik lule, posebice se baveći čak s devet njihovih podvrsta.
U katalogu su detaljno opisane 43 lule od 17. do 19. stoljeća. Svi dubrovački nalazi lula pripadaju istočnome ili mediteranskom tipu, a najviše ih je turskog tipa s obzirom na razgranatu kopnenu i pomorsku trgovinu sa Sredozemljem i Osmanskim Carstvom. Nekoliko je primjeraka austrijsko-mađarske proizvodnje, dvije talijanske iz najpoznatijega središta Chioggie, a tri su lule hrvatske prozvodnje.
/Hina/