MLADI IZ BOKE NA KRIŽNOM PUTU GRADA SPLITA

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 01. travnja 2012. - 11:24
Autor: 

"Iako započinjemo ovu pobožnost križnoga puta ispred crkve Sv. Frane na Obali, možemo kazati da naš križni put ne započinje ovdje nego tamo gdje se osjećamo goli, bosi, stranci, osamljeni, utamničeni, bolesni i napušteni. No upravo tu nam dolazi Gospodin kao suputnik i supatnik da bi nam pomogao nositi križ", kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić na početku križnoga puta grada Splita, koji se tradicionalno već dvadeset i prvi put održava u petak prije Cvjetnice, a ove je godine upriličen 30. ožujka. "Ovo je marjanski i marijanski križni put, jer po Marjanu pratimo Gospodinov križni put Marijinim osjećajima, srcem i dušom", istaknuo je nadbiskup, započinjući pobožnost križnoga puta koji se još naziva "Od Gospe do Gospe", jer je prije polazio od velovaroške Gospine crkve pa do Gospe od Sedam žalosti. Za križem se uputilo više tisuća vjernika predvođeni nadbiskupom, župnikom župe sv. Stjepana pod Borovima fra Žarkom Relotom i ostalim svećenicima iz samostana te mladima grada Splita, kojima se pridružilo tridesetak mladih iz Kotorske biskupije.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić primio je u petak 30. ožujka u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu 30-tak mladih Kotorske biskupije s povjerenikom za pastoral mladih don Dejanom Turzom i duhovnim pratiteljem don Markom Vukovićem. Uime mladih, don Dejan Turza rekao je da se i danas u Kotorskoj biskupiji osjećaju posljedice svih burnih vremena kroz bližu i daljnju prošlost, te raznih plima i oseka. "Danas možda živimo u oseci, ali i ona daje nadu jer imamo mlade koji su nam radost i zalog za našu budućnost. Preuzvišeni Oče nadbiskupe, radujemo se da pripadamo metropoliji kojom vi mudro i s puno ljubavi upravljate. Iako smo fizički udaljeni, duhom smo vrlo blizu. Ta blizina uvijek je iznova opipljiva prilikom Vaših dolazaka u našu malu ali drevnu biskupiju. Hrvati u Boki kotorskoj kroz cijelu svoju povijest bili su u kulturnoj i duhovnoj povezanosti s Hrvatima u Splitu. Ljubav bokeljskih Hrvata prema Splitu i Hajduku snažno se je mogla doživjeti na promociji knjige Hajduk u sto i jednoj priči u Tivtu."
Nakon uručenih prigodnih darova, mlade je pozdravio nadbiskup Barišić. "Drago mi je u Splitu pozdraviti mladost naše Boke. Boka je uvijek u našem srcu. Uvijek mi je drago dolje doći, vidjeti one ljepote, ali vidjeti evo i život. Ljude koji grade na čvrstim korijenima duboke vjere, kulture i tradicije ali koji žele biti jedna mladica iz toga duboka panja iz Zaljeva svetaca, jer naša je Boka puna svjedočanstava svetosti i ljudskosti. Mislim da naša mladost, uza sve izazove i poteškoće koje se danas mogu susresti na putu odrastanja, uspijeva biti taj pupoljak, cvijet, i dati dobre plodove. Drago mi je da ste mogli izići iz svoga Zaljeva i ovdje u ovoj širini zajedništva vjere s vjernicima i mladima Splita doživjeti jedno ohrabrenje, jer mi smo na istome putu. Nitko se ne može zatvoriti u svoj kutak i živjeti odnos ja i moj Bogom. Vjera se može živjeti samo u zajedništvu. Danas našoj mladosti i svim župnim zajednicama i vjernicima potrebna je svijest pripadnosti svojoj Crkvi i svojoj zajednici. Svatko od nas može dati svoj doprinos na originalan način da ta zajednica bude što bogatija, što prisutnija, što znakovitija. Ja bi želio da vas ovo iskustvo svojevrsnog hodočašća bude osnaženje u svakodnevnom življenju vjere!" Na kraju je don Dejan zahvalio na riječima očinske zauzetost i ohrabrenja te preporučio mlade Kotorske biskupije u nadbiskupove osobne molitve. Na povratku kući mladi Kotorske biskupije posjetili su Poljud stadion NK Hajduk.
/Ika.hr/

Audio: Msgr. Marin Barišić splitski nadbiskup i metroplit