150. proslava blagdana sv. Tripuna u Splitu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 10. veljače 2022. - 11:10
Autor: 

Arhiva

Hrvatska bratovština “Bokeljska mornarica 809.” Split, pod pokroviteljstvom predsjednika RH, Ministarstva kulture i medija RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita te uz svesrdnu potporu Splitsko-makarske nadbiskupije, Kotorske biskupije, Zajednice bokeljskih Hrvata i Hrvatskog pomorskog muzeja Split, organizira 150. proslavu blagdana sv. Tripuna u Splitu.


Tripundanske svečanosti i Kolo svetog Tripuna tisućljetna su tradicija bokeljskih Hrvata koja se brojnim iseljavanjem prenijela i ustalila na tlu Republike Hrvatske. Prva proslava svetog Tripuna na području Republike Hrvatske zabilježena je 1873. godine u Splitu. Tripundanske svečanosti i kolo sv. Tripuna - tradicija bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj imaju svojstvo nematerijalnog dobra na Listi zaštićenih kulturnih dobara RH.


Obilježavanje 150. obljetnice proslave blagdana sv. Tripuna u Splitu će se održati u subotu, 12., i nedjelju, 13. veljače, prema sljedećem rasporedu:


12.veljače 2022. u 19 sati, svečana akademija u Hrvatskom pomorskom muzeju Split
13. veljače 2022. u 11 sati, misno slavlje u katedrali sv. Dujma
13. veljače 2022. u 12 sati, Kolo sv. Tripuna na Peristilu


Središnji je dio Tripundanskih svečanosti misno slavlje u čast sv. Tripuna. Misno slavlje u katedrali sv. Dujma predvodit će splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u suslavlju s kotorskim biskupom mons. Ivanom Štironjom. Mali admiral, dječak u dobi od 7 – 12 godina koji simbolizira prijenos tradicije na nove generacije Bokelja, prije misnog
slavlja izgovorit će Lode (pohvale) sv. Tripunu. Nakon svete mise pripadnici hrvatskih bratovština Bokeljska mornarica 809 iz Zagreba, Rijeke, Pule, Splita i Dubrovnika, uz pratnju Orkestra HRM-a, na Peristilu će postaviti Kolo sv. Tripuna u tradicionalnim odorama mornara i časnika Bokeljske mornarice.