PREDSTAVLJEN FESTIVAL AKLAPELA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 12. travnja 2012. - 10:31
Autor: 

Koncept i program Festivala Aklapela, koji će se od 13. do 15. travnja održati u Dubrovniku, predstavljen je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
Osnovna ideja toga festivala je predstaviti istaknute klape koje su svojim radom i rezultatima potvrdile primat na klapskoj sceni, rekao je umjetnički ravnatelj Festivala maestro Joško Ćaleta.
Namjere organizatora jasno su pretočene u sam naslov festivala simbiozom načina pjevanja i izvedbenog sastava koji svojim pjevom najbolje prezentira danas najpoznatiju vokalnu tradiciju južne Hrvatske. Ove godine Hrvatska predlaže klapsko pjevanje UNESCO-u da ga prizna kao spomenik nematerijalne baštine, pa je ovo odlična prilika da Dubrovnik proslavi postojanje klapske pjesme - naglasio je Ćaleta.

Tako će Dubrovčani i posjetitelji Dubrovnika moći uživati u a capella izvedbama klapa sudionica festivala Aklapela. Na festivalu će nastupiti ukupno deset klapa, šest muških i četiri ženske klape, iz cijele Hrvatske. Na festivalu Aklapela nastupaju Subrenum (Župa dubrovačka), Luka (Ploče), Tragos (Trogir), Linđo (Dubrovnik), Vinčace (Novi Vinodolski), Pinguentum (Buzet), Neverin (Kaštel Lukšić), Bunari (Vodice), Armorin (Zagreb) i Braciera (Bol).
U petak u 20 sati u Kazalištu Marina Držića nastupit će klape Subrenum, Luka, Tragos, Fa Linđo i Vinčace, a u subotu 14. travnja također u Kazalištu Marina Držića zapjevat će klape Pinguentum, Neverin, Bunari, Armorin i Braciera.
U nedjelju, 15. travnja, u podne u crkvi sv. Dominika, festival Aklapela poklanja građanima i posjetiteljima Dubrovnika koncert sakralnih skladbi, rekao je Ćaleta.
/Hina/