MANDIĆ: SEDAM GODINA ČEKAMO STRATEGIJU RAZVOJA MASLINARSTVA

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 14. svibnja 2012. - 10:50
Autor: 

Pedesetak članova Maslinarskog društva „Boka" koji su se okupili na jučerašnjoj redovnoj godišnjoj Skupštini tog društva u Tivtu, prihvatilo je izvještaj o radu sa finasijskim izvještajem za 2011. koji je podnijela izvršna ravnateljica Vesna Djukić, a usvojem je i plan rada sa finasijskim planom za ovu godinu.
Skupština je jednoglasno izabrala i novi Upravni odbor MD „Boka" u kojem su većinom dosadašnji rukovodioci tog udruženja koje okuplja 622 uzgajivača maslina iz Kotora, Tivta i Budve. Za predsjednika je ponovno izabran Obrad Mandić iz Herceg Novog, a za potpredsjenike Krsto Bošković iz Tivta i Novak Djukić iz Kotora.

„Možemo biti zadovoljni onim što smo napravili od osnivanja MD „Boka" 2003 godine do danas jer smo uspjeli u našoj osnovnoj misiji da vratimo maslinu Boki, a Boku da ponovno vratimo uzgajanju masline. Puno toga je uradjeno na edukaciji uzgajivača, obnovi starih i podizanju novih zasada, nabavljeno je dosta opreme i alata za uzgajivače, kupljena su tri nova mlina za masline od kojih je jedan za MD „Boka", a dva privatna i naši uzgajivači su počeli proizvoditi najkvalitetnije – ekstra djevičansko maslinovo ulje i u najnovije vrijeme, baviti se i organskom proizvodnjom maslina i ulja."- nabrojao je Mandić dodajući da su aktivnosti MD „Boka" dosta dobro podržane od strane lokalnih uprava triju bokeljskih opština, posebno one u Tivtu koja je i prva u Crnoj Gori, taj grad proglasila za grad maslinovog ulja.
„Sa druge strane, teško da možemo biti zadovoljni indiferentnošću države prema ovoj grani, ali i poljoprivredi uopšte. Već sedam godina nakon donošenja Zakona o maslinarstvu, ništa nije uradjeno na donošenju i usvajanju Strategije, odnosno Programa razvoja maslinarstva, što je sa stanovišta onoga što Crnoj Gori slijedi u procesu pristupšanja EU, nedopustivo."- kazao je Mandić dodajući da Crna Gora koja ima najviše obradive površine po glavi stanovnika u Evropi, a istovremeno ima i najmanji agrobudžet što rezultira činjenicom da godišnje uvozimo 400 miliona eura hrane, a izvozimo samo 40 miliona.
On je poručio da crnogorskim maslinarima „treba jedan veliki uzgajač koji će na najmanje milion kvadrata zemljišta imati 10-15 tisuća sadnica maslina", jer bi se onda uz logistiku koja prati tako ozbiljnog proizvodajača, mogli „nasloniti" i svi ostali mali uzgajivači. Mandić je napomenuo da postoji interesovanje iz Italiuje za formiranje takvih plantaža u Crnoj Gori, ali da do sada ona nisu rezultirala bitnijim pomacima, jer nisu dobijene koncesije na adekvatne zemljišne parcele u općini Herceg Novi na Luštici, odnosno Grblju u Kotoru. Dodao je i da treba formirati rasadnik, posebno radi očuivanja autohtone sorte žutica, ali je to investicija od 80 do 100 tisuća eura koju MD „Boka" samo ne može realizovati.
Izvršna ravnateljica Vesna Djukić sumirala je veoma uspješnu medjunarodnu saradnju MD „Boka" sa uzgajivačima iz zemelaj okruženja, posebno sa Udruženjem maslinara Italije „Oliveti d ' Italia" i navela da je MD „Boka" uključeno i u nekoliko IPA projekata prekogranične saradnje sa Hrvatskom.
„Za uspjeh u maslinarstvu potreban je veliki rad, ali prvenstveno ljubav prema maslini. Zato učite vašu djeci i unuke o maslini, i usadjujte im ljubav prema tom plemenitom drvetu još od malih nogu. Jedino tako ćemo očuvati naše maslinjake i spriječiti da se masline stare po nekoliko stotina godina, sjeku a maslinjaci prodaju kao placevi za stanove i apartmane."- poručio je kolegama iz Boke predstavik Udruženja maslinara Bara Božo Šaltić koji je prisustvovao jučerašnjem skupu u Tivtu.
Siniša Luković