VJERNICI KOTORSKE BISKUPIJE U POSJETU ALBANIJI

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 15. svibnja 2012. - 0:27
Autor: 

Grupa vjernika Kotorske biskupije hodočastila je 13. svibnja u Albaniji. Organizator ovog lijepog događaja je Župni ured Pomoćnice kršćana- Muo, na čelu s pater Dariom Nowakom. Povod posjeta je bio donošenje moći blaženog pape Ivana Pavla II. u župi Glavosjek sv. Ivana Krstitelja, u Bilajama, gdje je pater Dario djelovao punih deset godina.
Vjernici su na početku hodočašća obišli skadarsku katedralu posvećenu Sv. Stjepanu prvomučeniku. Prijatno iznenađenje je bilo vidjeti ogromno crkveno zdanje, prepuno mladih, koji slave nedeljnju Euharistiju. To je siguran znak uskrsnuća vjere među albanskim katolicima, koji su desetljećima trpjeli u komunističkom sustavu. Katedrala sv. Stjepana je 1968. pretvorena u koncertnu dvoranu, dok su sve ostale crkve, doslovno, sravnjene sa zemljom.

Vjernici Kotorske biskupije su obišli svetište sv. Antuna padovanskoga u Laču, mjesto brojnih ozdravljenja i uslišanja. Ovu crkvu zbog toga jednako štuju i katolici i pravoslavci i muslimani.
Nakon Lača, hodočasnici iz Boke posjetili su Kruje, prvi glavni grad Albanije. Tu su imali prigodu kupiti suvenire i obići muzej.
Na kraju, usljedio je najvažniji događaj, sveta Misa u Bilajama, blizu Tirane i donošenje moći pape Ivana Pavla Velikoga. U župi pastoralno djeluju redovnici salvatorijanci.
Sveto Euharistijsko slavlje predvodio je preuzvišeni Rrok Mirdita nadbiskup tiranski i drački. On je pozdravio hodočasnike iz Crne Gore, što su svi nazočni poporatili pljeskom.
Treba reći da je cijelokupno putovanje imalo duhovni sadržaj. Tako se u polasku i u povratku molila krunica, a svećenik se nesebično stavio na raspolaganju svima. Vjernici su bili privilegirani izlaganjem pater Daria, koji je putovanje autobusom učinio i više nego zanimljivim, govoreći o vjerskim, povjesnim i turističkim znamenitostima Albanije.