ZAVRŠENA KATOLIČKA MALONOGOMETNA LIGA "SV. TRIPUN"

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 20. svibnja 2012. - 13:03
Autor: 

Jučer je u Tivtu održana završnica Katoličke malonogometne lige "Sv. Tripun". U njoj su se mladi iz cijele Kotorske biskupije natjecali tijekom cijele akademske godine, podjeljeni u šest momčadi: "Sv. Marija" Šušanj, "Pečkovica" Lepetane, "Bl. Gracija" Muo, "Sv. Matija" Dobrota, "Pod Kuk" Tivat, "HNK Lastva" Donja Lastva.
Prvo mjesto osvojila je ekipa "Pečkovica" iz Lepetana, drugo "Sv. Matej" iz Dobrote a treće "Sv. Marija" Šušanj. Nagradu za fair – play ekipu dobila je ekipa "Bl. Gracija" iz Mula, a za najboljeg igrača turnira proglašen je Jovan Dragičević. Pobjednici KMNL-e za sezonu 2011./2012. dobili su prijelazni pehar, koji je darovao upravitelj svetišta Gospe od Škrpjela don Srećko Majić. Momčad "Pečkovica" iz malog mjesta Lepetane, kraj Tivta, pokazala je kako za pobjedu, nije bitna veličina i brojnost, već vjera i hrabro srce.

U organizaciji ovogodišnje lige veliku potporu dali su potpredsjenik Općine Tivat Ilija Janović, ravnatelj Športske dvorane "Župa" Dragan Perčin i INA.
Momčad "Pečkovica" Lepetane će predstavljati Kotorsku biskupiju, od 8. do 10. lipnja, na završnici KMNL u Sarajevu. Potpredsjenik Janović je istakao kako tivatska Općina ima resurse za organiziranjem završnog turnira i izrazio nadu da će u budućnosti upravo Tivat biti domaćin najboljim nogometašima KMNL-a, kao što je to ove godine Sarajevo.
Supervisor KMNL "sv. Tripun" don Dejan Turza rekao da je cjelogodišnje odvijanje KMNL pokazalo važnost lige i vrednota koje ona ističe, nasuprot nasilju, gladijatorstvu, kao i dopingu u sportu. Značaj ovakve športske manifestacije je u poticanju lokalne zajednice na što bolju komunikaciju među različitim dobnim, socijalnim i kulturološkim skupinama, te bolju suradnju u župnim zajednicama; razvijati tjelesnu i duhovnu stranu ljudskog bića, redovitu fizičku aktivnost i evanđeosku poruku ljubavi.
"Kršćanska poruka o sportu ima svoje središte u čovjeku, stvorenom na sliku Božju. Čovjek je istovremeno tijelo i duša, materijalno i duhovno, on je cjelina i kao takva sebe doživljava. Ne smijemo razdvajati čovjeka i gledati ga pod vidom samo jedne njegove dimenzije, jer mu time činimo veliku nepravdu, umanjujemo ga i osiromašujemo u jedinstvenosti njegove osobe. Ovdje nije riječ o pokrštavanju i sporta, nego o tome da se sportska praksa dovede do njezine pune istine i da usmjeri mlade ljude na putu spasenja. Sport kao jedan od segmenata u ljudskom životu, čovjeka odgaja na svim njegovim razinama. Kao sredstvo je koristan u odgoju djece i mladih, čimbenik je socijalizacije jer uvodi mladog čovjeka u društveni život, razvija solidarnost i toleranciju prema drugome, uči ga kako se pobjeđuje i kako se gubi.", istakao je don Dejan, koji je još i pozvao mlade da se ne boje izazova u životu, već da se molitvom, radom i zajedništvom nadahnjuju Isusom Kristom, koji je jedini istinski trener Života.
Katolička malonogometna liga "Sv. Tripun" nije obično natjecanje. U njoj je svaki pojedinac jednako bitan i vrijedan. Dokaz tomu je vrijedan dar, "Biblija mladima", koji je od Kršćanske sadašnjosti, a s posvetom kotorskog biskupa preuzvišenog Ilije Janović, dobio svaki sudionik ovogodišnje lige.