DPS I SDP OSTAJU U FOTELJAMA, HGI U OPORBU

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 29. svibnja 2012. - 20:10
Autor: 

Nakon skoro dva mjeseca od lokalnih izbora održanih 7.travnja Tivat je juče konačno dobio novu izvršnu vlast jer su DPS i SDP postigle dogovor o nastavku koalicione suradnje. Dosadašnji treći partner u tivatskoj lokalnoj vlasti – HGI, nije pristao na uslove koje su mu ponudili DPS i SDP, pa će jedina politička partija Hrvata iz Crne Gore u gradu u kojem živi najveći broj pripandika te populacije u našoj državi, ubuduće biti opozicija.
DPS i SDP sa ukupno 17 odbornika inače, imaju natpolovičnu većinu u 32-članom tivatskom lokalnom parlamentu i bez HGI-jeva 4 odbornika. Osnovni razlog za to što HGI nije željela nastaviti koalicionu saradnju sa DPS i SDP bilo je to što ove partije nisu pristale na minimum uslova koje im je ispostavila HGI – da ta partija pored mjesta dopredsjednika Općine, dobije i jedno mjesto ravnatelja u tivatskim lokalnim Javnim preduzećima ili ustanovama. To je inače, bilo definisano i dosadašnjim koalicionim ugovorom triju partija, ali HGI ni u protekle četiri godine nije mogao dobiti obećano im mjesto ravnatelja.

"Nakon niza sastanaka predstavnika triju partija, postigli smo dogovor da lokalnu vlast u Tivtu u naredne četiri godine vrši koalicija DPS i SDP. Na naše žaljenje, nismo postigli dogovor i sa HGI koja nije imala sluha za našu ponudu koja je bila korektna i u interesu grada i gradjana. Žao mi je što oni to nisu prihvatili, ali smo jednostavno imali neki limit ispod kojega nismo mogli ići jer su to bili i stavovi centrale naše partije. HGI smo ponudili da i u naredne 4 godine imamo zatečeno stanje kada je u pitanju podjela funkcija u lokalnoj upravi, što oni nisu prihvatili i sami su sebe tako isključili iz vlasti."-kazao je sinoć u obraćanju novinarima predsjednik OO DPS Tivta Ivan Novosel. Po „zatečenom stanju" HGI bi i u naredne 4 godine imao samo mjesto dopredsjednika Općine.
U fotelji dopredsjednika uskoro će ostati samo kadar SDP čiji lider u Tivtu i aktuelni potpredsjednik Općine Krsto Bošković juče nije krio zadovoljstvo postizanjem konačnog dogovora sa DPS kojoj će i dalje ostati mjesto gradonačelnika i predsjednika lokalne Skupštine.
„Objektivni razlozi su uslovili to što su razgovori o formiranju vlasti ovoliko potrajali – nije to bilo ništa vezano ni za stanove, ni za kredite, ni za funkcije ni za bilo što drugo što je moglo da remeti odnos kjoji je do sada vladao u vlasti. Mislim da su nama gradjani dali potvrdu na ovim izborima da možemo voditi grad i u narednom periodu. Dogovarali smo se oko načina kako je to najbezbolnije po štetu bilo koje partije da se radi i mislim da je ono povjerenje koje su nam gradjani dali, mi na najbolji način završili kroz ovaj sporazum koji ćemo do nastavka sjednice SO, potpisati sa DPS."- kazao je Bošković dodajući da je je predmet dosadašnjih razgovora bilo „ono što ovu vlast i ovaj grad čeka u naredne četiri godine". On je pozdravio „način na koji je ova vlast konstituisana – bez ijedne teške riječi, bez ikakve žuči i bez ikakvih optužbi".
Bošković je inače, neposredno nakon izbora podnio tužbu protiv SO Tivat jer smatra da nije dobio dovoljno novca za stambeni kredit koji je dijelila Opština. Na pitanje novinara što je bio uzrok toliko dugim postizbornim pregovorima, ako već nisu „stanovi, krediti i funkcije", Bošković je odgovorio da su u pitanju „objektivne stvari koje u ovom trenutku nisu za javnost niti ja imam potrebu da ih javnosti u ovom trenutku posebno obrazlažem".
Novosel je dodao da će konstitutivna sjednica SO biti nastavljena tokom naredne sedmice, kao i da ne očekuje probleme u koaliciji koju DPS i HGI imaju na državnom nivou.