MISA ZA OBITELJ GRGURINA (GREGORINA)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 09. lipnja 2012. - 23:56
Autor: 

Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru, povodom jubileja 60 godina postojanja I rada, dao je Svetu misu u katedrali Sv. Tripuna za obitelji Grgurina (Gregorina), u čijoj baroknoj palači je smješten. Misa je data u znak zahvalnosti I poštovanja prema obitelji, i kotorskom biskupu dr Marku Antona Gregorina koji je palaču ostavio tastamentom gradu Kotoru. Sveta misa je održana na dan smrti biskupa Marka 8. lipnja, a služio je don Anton Belan.
Palača je pripadala plemićkoj obitelji Grgurina (Gregorina) koja se krajem XVII stoljeća doselila u Kotor iz Kopra u Istri, te dala zančajne ličnosti Gradu među kojima se ističe konte Marko, poznati trgovac I pomorac koji je prema tastamentu iz 1732. godine sagradio porodičnu palaču.

Istaknuti član obitelji bio je kotorski biskup Mako Antonije Grgurina koji je bio posrednik u pregovorima između vladike Petra I Petrovića I francuskog maršala Marmona, za vrijeme Napoleonove okupacije Kotora, 1807-1814g. Po njegovom tastamentu iz 1813. godine palača je ostavljena gradskoj općini Kotor pa je u XIX stoljeću do I svjetskog rata služila kao sjedište poglavara grada I austrijske vojne komande. Od 1938god. na I spratu bio je smješten muzej Bokeljske mornarice a 1952 godine palača je adaptirana za potrebe Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor.