PORTO MONTENEGRO POPUNJEN ZANIMLJIVIM BRODOVIMA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 11. srpnja 2012. - 10:08
Autor: 

Marina Porto Montenegro u Tivtu ovih je dana popunjena izmedju 95 i 100 odsto. Dnevni zakup veza košta izmedju 250 i 500 eura zavisno od veličine broda, a na gatovima te marine mogu se vidjeti zaista zanimljivi brodovi. Jedan od njih je I najveći svjetski katamaran – 42-metarska jahta "Hemispghere" koja je početkom mjeseca boravila u Porto Montenegru, dok je najviše pažnje privukla ultramoderna I super-luksuzna 50,5 metara duga potpuno nova jedrilica tipa slup "Better Place". Jahta čiji je vlansik izraelski milijarder Idan Ofer, u Porto Montenegro je došla iz Italije na svom prvom putovanju.

Njen 50,5 metara dug, radikalno dizajnirani trup ofarban je u upečatljivu „Bugatti" plavu boju i čak 66,5 metara visok jarbol odmah su privukli poglede svih nautičara sa ostalih brodova u marini, ali i Tivćana i turista koji su naslutili da je riječ o zaista nesvakidašnjem brodu. Naime, „Beter Place" je kompletna napravljena od izuzetno skupog viskokotehnološkog materijala - karbonskih vlakana što je čini neobično lakim brodom za tu veličinu. Od karbonskih vlakana inače, prave se pancirni prsluci, šasije za automobile Formule 1 i drugi slični „egzotični" predmeti. Deplasman od samo 250 tona kombinovan sa površinom jedara od čak 1.000 kvadratnih metara uz agresivne linije trupa, „Better Place-u" daju izuzetne performanse u jedrenju, pa ovaj brod sa lakoćom uz povoljan vjetar postiže brzine veće od 18 čvorova.
Kada vjetra nema, brod pokreće jedinstven dizel-električni pogonski sistem koji je čini prvom jedrilicom na svijetu koja zadovoljava stroge ekološke standarde „Green Class" italijanskog registra brodova RINA. Na brod je naime, ugradjen ultramoderni dizel-električni pogosdni sistem njemačkog "Siemensa", koga čine tri "Caterpillar" generatora od kojih svaki daje 705kW električne energije koja potom pogoni glavni elektromotor i brodu daje brzinu od 14 čvorova. Ekološka osviještenost dizajna jahte "Better Place" na kojoj ima mjesta za 12 putnika i 10-članu posadu, dodatno je istaknuta činjenicom da jahta koristi osvjetljenje isključivo od LED dioda poznatih po maloj potrošnji energije. Koliko je ovaj brod kompleksan, a materijali upotrebljeni u njegovoj izradi egzotični, svjedoči i podatak da je gradjen punih pet godina. Inače, dolazak u Tivat u Porto Montenegro je prvo putovanje jahte "Better Place" (tzv. maiden voyage) nakon što ju je njen vlasnik Idan Ofer krajem juna preuzeo u Ankoni u brodogradilištu firme "Wally Yachts".
S.L.
Audio: Idan Ofer, vlasnik jahte Better Place

Audio: Danilo Kalezic, PR manager Port Montenegra