CRNA GORA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 12. srpnja 2012. - 12:15
Autor: 

U Crnoj Gori, nizom prigodnim manifestacija i svečanosti, danas i sutra biće obiljležen 13. jul – Dan državnosti.
Dan državnosti se obilježava u znak sjećanja na 13. srpnja 1878. godine kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na 13. srpnja 1941. godine kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.
Predsjednik Filip Vujanović prirediće večeras u Plavom dvorcu na Cetinju prijem povodom Dana državnosti. Na prijem su pozvani predstavnici političkog, kulturnog i javnog života, kao i diplomatskog kora i međunarodnih organizacija u Crnoj Gori.

Vujanović je donio naredbu da se, povodom Dana državnosti, izvrši počasna artiljerijska paljba u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.
Premijer Igor Lukšić otvoriće danas, povodom Dana državnosti, više insfrastrukturnih objekata na području Bara i Ulcinja.
U Podgorici će umjetnici Marini Abramović biti urućena Trinaestojulska nagrada, najveće državno priznanje. Laureati za 2012. godinu su i režiser Branko Baletić, ženski rukometni klub Budućnost i kompanija "13. jul Plantaže". Nagrade će na svečanosti u Vili Gorica uručiti predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.
Povodom Dana državnosti, 13. i 14. srpnja proglašeni su za neradne dane u Crnoj Gori.
Izvor: PCNEN