DAN DRŽAVNOSTI CRNE GORE

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 13. srpnja 2013. - 9:33
Autor: 

Crna Gora obilježava danas Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. srpanj 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.
Crnogorski predsjednik Filip Vujanović sinoć je povodom Dana državnosti priredio svečani prijem u Plavom dvorcu na Cetinju. On je kazao da slobodarstvo i antifašizam, ujedinjeni u jedan datum - 13. srpanj, na najbolji način simboliziraju Crnu Goru.

Vujanović je rekao da ovogodišnja proslava Dana državnosti ima posebnu vrijednost, jer se obilježava u godini u kojoj je Crna Gora proslavlja dva vijeka rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša.
"Podsjećajući na bogate i sadržajne veze Njegoša sa velikanima današnjih država Evropske unije, ponoviću našu odlučnost da budemo dio te velike evropske porodice, koja nam je potrebna, ali čijim vrijednostima i mi možemo da doprinesemo dostignućima naše istorije i kulture", naveo je Vujanović.
Zbog toga je, kako je naveo, poštovanje Njegoša vječna obaveza Crne Gore.
U Podgorici su, povodom Dana državnosti, u petak didijeljene Trinaestojulske nagrade. Ovogodišnji laureati su politikolog Ratko Knežević i književnici Ilija Lakušić i Gojko Čelebić.
U Podgorici je sinoć, povodom Dana državnosti, izvršena počasna artiljerijska paljba sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.
Povodom Dana državnosti, 13,14. i 15. jul proglašeni su za neradne dane u Crnoj Gori.