OTVORENI 11. DON BRANKOVI DANI MUZIKE U KOTORU

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 14. srpnja 2012. - 10:36
Autor: 

Svečanim koncertom na Trgu katedrale Sv. Tripuna u petak su počeli 11. Don Brankovi dani muzike u sklopu festivala Kotor Art. Na koncertu su nastupili jedan od najpoznatijih violenčelista Mischa Maisky, violinistkinja Sarm Kim iz Južne Koreje, kao i pijanista i umjetnički ravnatelj festivala Ratimir Martinović uz pratnju Crnogorskog simfonijskog orkestara pod dirigentskom palicom Alexey Shatskiya.
Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović otvarajući festival istakla je kako festival od samog osnivanja značajno je obilježio kotorsku kulturnu scenu te stekao zavidan renome ne samo u crnogorskim okvirima već i u regionu pa i šire, zahvaljujući visokim umjetničkim dometima festivala koji su rezultat nastupa istaknutih svjetskih umjetnika te bogatog programa tijekom trajanja Don Brankovih dana muzike. Ljubitelji umjetnosti prisjetiti će se svih ovih dana izuzetnog čovjeka intelektualca, muzičara, humaniste, erudite Don Branka koji je bio jedan od osnivača Kotor Arta i njegov počasni predsjednik, kazala je gradonačelnica Kotora.

Ministar kulture Branislav Mićunović u svom obraćanju izrazio je zadovoljstvo što ima priliku i čast da upravo na dan nezavisnosti Crne Gore 13.srpnja, prisustvovati na svetioniku kulture, muzike i mašte koji se zove Kotor Art, a Don Branko Sbutega je najzaslužniji za ostvarenje te ideje.
Uz zvona katedrale Svetog Tripuna i himnu Europe Odu radosti zvanično su otvoreni 11. Don Brankovi dani muzike, koji će trajati do 12. kolovoza. Posjetioci će imati priliku osim klasične glazbe poslušati koncert Virsavejski orkestar mandolina iz Izraela, dok će u off-programu nastupiti Massimo Savić i Matija Dedić sa najljepšim jazz i evergreen obradama 6. kolovoza na otvorenoj sceni.
Audio: Ministar kulture Branislav Mićunović

Audio: Marija Ćatović gradonačelnica Kotora

Foto: Radio DUX