NOVI PRISTUP UČENJU TRADICIONALNIH TEHNIKA GRADNJE

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 16. srpnja 2012. - 9:47
Autor: 

NVO Exeditio poziva na prezentaciju Novi pristup učenju tradicionalnih tehnika gradnje - Restauracija graditeljske baštine kroz primjere Regionalnih kampova restauracije u Gjirokastri, Albanija koja će se održati u utorak 17. srpnja 2012. godine u 21 sat, na Pjaci od kina, Stari grad Kotor.
Prezentaciju će održati Lejla Hadžić i Kreshnik Merxhani iz švedske Fondacije Kulturno nasljeđe bez granica - CHwB.

Upotreba tradicionalnih zanata i tehnika gradnje, kao i tradicionalnih materijala, veoma je značajna u procesu zaštite graditeljskog nasljeđa i neophodana za njihovu kvalitetnu konzervaciju, restauraciju i održavanje. Kontinuitet upotrebe tradicionalnih tehnika i zanata veoma je bitan je za očuvanje vrijednosti i autentičnosti kulturnog dobra, a te tradicionlne vještine i znanja predstavljaju i dio nematerijalne baštine. Zbog toga ih treba čuvati i prenositi novim generacijama zanatlija.
Na žalost, još u drugoj polovini XX stoljeća uočeno je da postoji opasnost da tradicionalne tehnike i zanati izumru i da ih treba podsticati. Posebno na području Jugoistočne Europe upotrebi tradicionalnih tehnika se nije pridavalo dovoljno značaja.
Međutim, tokom posljednje decenije pojavilo se više inicijativa koje doprinose promovisanju tradicionalnih zanata, tehnika i materijala kao i edukaciji vezanoj za njihovu primjenu. Posebno se radni kampovi restauracije primjenjuju kao uspješan metod . Osnovna ideja ove vrste kampova je da se na konkretnom primjeru, kroz rad, učesnici kampa obuče kako da obnove tradicionalne objekte koristeći tradicionalne materijale i tehnike. Kampove vode iskusne zanatlije i stručnjaci, dok učesnici može biti svi koji su zainteresovani za ovu temu.
Jedna od organizacija koja je veoma aktivna na ovom polju, na prostoru Zapadnog Balkana, je švedska fondacija Kulturno nasljeđe bez granica – CHwB [www.chwb.org/regional], nevladina organizacija koja dugi niz godina doprinosi očuvanju kulturnog nasljeđe na području Zapadnog Balkana.
Već 5-tu godinu Fondacija Kulturno nasljeđe bez granica organizira regionalne kampove restauracije u Albaniji i na Kosovu, a u budućnosti će razvijati i slične modele u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Tradicionalne tehnike obrade drveta, zidanja i rada sa malterima su glavne teme kampova koji se implementiraju dva puta godišnje u povjesnom jezgru Gjirokastre koja je na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine.
Koleginica Lejla Hadžić i kolega Kreshnik Merxhani će nam na prezentaciji prenijeti njihova pozitivna iskustva sa tih radnih kampova.
Ova prezentacija se realizira u okviru dva EXPEDITIO-va projekta:
CSEinHeritage - Uključivanje civilnog društva u brigu o nasljeđu koji se implementira u okviru IPA programa Evropske komisije - Podrška partnerskim aktivnostima između organizacija na polju kulture
Valorizacija ruralnog nasljeđa u Crnoj Gori koji finansira Headley Trust fondacija iz Velike Britanije
Prevod će biti obezbijeđen. Ulaz je besplatan.
EXPEDITIO Centar za održivi prostorni razvoj Kotor ~ Crna Gora