"LEDA" PREMIJERNO IZVEDENA

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 21. srpnja 2012. - 10:13
Autor: 

Kazališna predstava "Leda" Miroslava Krleže, u režiji Anice Tomić i dramaturškoj obradi Jelene Kovačić, premijerno je izvedena u petak u staroj kotorskoj livnici u sklopu 4.međunarodnog festivala Kotor Art.
Bilo je veoma izazovno i intrigantno na koji način ćemo se snaći u takoj kompliciranoj materiji kao što je "Leda", koja je treći dio trilogije Glembajevih. Publika se saživila sa likovima i pratila raspad visokog društva koje odlazi u autodestrukciju. Krleža je naš suvremenik i mi smo pokušali da kroz ovaj tekst njegova fenomenalna rečenica izađe van trnsparentno, vrlo jasno i suvremeno tako da se današnji gledatelji prepoznaju u tome, kazala je redateljica Anica Tomić nakon premijere.

Tomić i Kovačić dubokim i bolnim rezovima analiziraju komediju jedne noći karnevala, hrabro pokazujući tko i kakvi su u suvremenom kontekstu likovi o kojima je Krleža pisao prije 82 godine. Crna Gora i Hrvatska dijele sličnu sudbinu zemalja u tranziciji i upravo likovi u "Ledi" prikazuju one koji vode osobne kapitalističke politike u kojima mase osiromašuju, a smo rijetki se bogate. Drugi dio drame počiva na glagolima-zavesti i silovati, po mitu o Zevsovom zavođenju. Upravo su ti glagoli simpton sindrom i produkt današnjeg društva, o koje je Krleža prepoznao još početkom prošlog stoljeća.
Ženske uloge u predstavi igraju glumice iz hrvatske, Ksenija Marinković, Nataša Dorčić, a muške crnogorski glumci Srđan Grahovac, Mirko Vlahović i Dejan Ivanić. Scenogrfiju i muziku potpisuju Anica Tomić, i Jelena Kovačić. Kostimografkinja je Doris Kristić, a glazbu je skladao Frano Đurović.
Predstava je kooprodukcijski projekat Međunardnog festivala KotorArt, Zagrbačkog kazališta mladih i Kraljevskog kazališta Zetski dom sa Cetinja. Nakon Kotora predstava će biti izvedena u Podgorici i na Cetinju, te 24. studenoga u Zagrebačkom kazalištu mladih.
Audio: Redateljica Anica Tomić