10.SAJAM KNJIGA - HERCEG NOVI

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 22. srpnja 2012. - 12:20
Autor: 

Jubilarni 10. Međunarodni sajam knjiga u Herceg Novom, pod motom „Knjige koje se čitaju žive", otvoren je sinoć u Starom gradu, na platou kod biblioteke. Na sajmu se predestavilo preko 80 nakladnika iz Crne Gore i regiona.
Na otvaranju sajma ljubitelje knjige pozdravio je predsjednik općtine Herceg-Novi Dejan Mandić. Sajam je zvanično otvorila književnica i dobitnica ruskog Bukera, Jelena Čižova, koja je brojniom posjetiocima predstaviti nagrađivani roman „Vreme žena".

Na otvaranju 10. jubilarnog sajam Jelena Čižova je kazala " Zahvalna sam svima koji su me pozvali ovde. Prvi put sam u Crnoj Gori i došla sam tek juče – ne mogu da kažem da sam mnogo videla, ali sve ono što sam vidjela je veličanstveno. Želim ovom književnom salonu da nastavi da postoji i da postane vizit – karta Vašeg zanimljivog grada, a čitaocima želim susrete sa značajnim knjigama."
Na sajamu knjiga biće organizirana brojne književne i poetske promocije, predstavljanja knjiga za djecu, pozorišnih i muzičkih sadržaja, tematskih izložbi. Tokom sajma biće priređen i okrugli sto na temu „krize čitanja", kao obilježja kraja starog i početka novog milenijuma, o kojem se sve više govori i piše.
Sajamske nagrade biće dodjeljene za, Izdavački poduhvat godine, Ediciju, Najljepšu knjigu i Dječju knjigu godine. Organizatori Trga od knjige su općina Herceg Novi, JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi, JUK Herceg fest i NVO Književna zajednica Herceg Novi.