PROSLAVLJENA SV. ANA U ĐURIĆIMA

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 27. srpnja 2012. - 12:11
Autor: 

Crkva je jučer proslavila blagdan sv. Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije. Svete Mise služene su diljem Kotorske biskupije, a najsvečanije je bilo u Đurićima, gdje je u istoimenoj crkvi sveto Euharistijsko slavlje predvodio prečasni don Filip kanonik Janjić, uz koncelebraciju više svećenika. On je u svojoj homiliji pozvao na nasljedovanje kršćanskog života u obitelji i istakao divan primjer svetih roditelja Joakima i Ane, koji ostaju uzor i hrabre današnje obitelji, čiji se temelji bespoštedno napadaju.
Na koncu sv. Mise upravitelj župe don Siniša Jozić zahvalio je Bogu na svim primljenim milostima, kao i subraći svećenicima i vjernicima na zajedništvu. Nakon toga krenula je svečana procesija uz pobožne pučke pjesme i molitvu. Vrijedne domaćice iz Đurića priredile su agape za sve nazočne.

Crkva sv. Ane u Donjim Đurićima počela se graditi oko 1898., a završena je 1914. g. Radi se o jednobrodnoj crkvi, s polukružnom apsidom. Ima zvonik na preslicu s tri zvona. Unutrašnjost je popločana crvenim i bijelim đurićkim kamenom. Glavni oltar predstavlja prelijepi primjerak graditeljstva baroka i rađen je od kararskog mramora. Pripadao je obiteljskoj kapeli kantora Smekija iz Baošića, iz koje je prenesen 1914. S prednje strane oltara, u baroknom stilu, izrađen je obiteljski grb Smekija: iz oblaka ispružena naga ruka (s desna na lijevo) koja drži račvastu granu, a ispod grane osmokraka zvijezda. Iznad grba nalazi se križ od umetnutog crvenog mramora. Glavna oltarna pala prikazuje Sv. Anu sa djevojčicom BDM. Lijevo od glavnog oltara nalazi se manji oltar posvećen Gospi Lurdskoj, a na desnoj strani oltar i kip Presvetog Srca Isusova. Kip je djelomice oštećen u zemljotresu 1979.
Sv. Joakim i Ana se spominju u Bibliji. Susrećemo u apokrifnom spisu iz 2. st. pod naslovom Protoevanđelje sv. Jakova, prema kojem Joakim i Ana nisu mogli imati djece pa su molili Boga da im udijeli taj dar. Joakim je kao bogat čovjek svoje prihode dijelio na dva dijela. Jedan dio je davao narodu, a drugi dio je prikazivao Gospodinu kao žrtvu. Joakim se tijekom 40 dana povukao u pustinju da posti i moli ne bi li mu se Gospodin smilovao i dao potomka. Isto je kod kuće činila i njegova žena Ana.
Ana je u poodmakloj dobi rodila djevojčicu – Mariju. Svetoj se Ani u zagovor utječu žene željne poroda, trudnice i porodilje i majke općenito. U Njemačkoj su sv. Anu štovali rudari, rezbari drva i ebanovine i zlatari. Anu se zaziva i moli za dobru smrt. Na papinskome dvoru sv. Anu su osobito štovali konjušari pa su na njezin blagdan priređivali svečanu procesiju. Svjedok je toga kulta crkva sv. Ane u Vatikanu podignuta 1505. godine.
Pobožnost prema Marijinim roditeljima bila je raširena na Istoku od prvih dana kršćanstva, dok se na Zapadu rasplamsala od kraja XII stoljeća.
Sv. Anu zazivaju kod neplodnosti i izgubljenih stvari, a zaštitnica je majki i baka, roditelja bez djece, trudnica, kućanica, švelji, čipkarica, jahačica, jahača, stajskih slugu, tesara, metlara, tokara, rudara, konjušara, zlatara, rezbara, siromaha, Kanade, Francuske, Bretanje, Quebeca, te mnogih krajeva i naselja, biskupija, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.