PREMIJERNO IZVEDENA „PENELOPIJADA“

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 29. srpnja 2012. - 11:05
Autor: 

Premijera kazališne predstave „Penelopijada", koju je prema djelu kanadske spisateljice Margaret Atwood režirala Dragana Varagić, odigrana je u subotu na maloj sceni Atrija ljetnikovca Buća. Glavna uloga pripala je Dubravki Drakić uz glumačku ekipu Tanja Bošković, Branka Femić, Ivana Mrvaljević, Kristina Stevović, Jelena Simić, Smiljana Martinović, Vesna Vujošević.
Predstava je rađena u kooprodukciji festivala "Purgatorije" i „April production" iz Toronta.

"Vrlo sam zadovoljna što sam dobila priliku da radim ovu predstavu, od početka sam vidjela da sluškinje nisu samo sredstvo za pričanje Penelopine priče nego da imaju svoju priču da one u suštini prave zaveru i rekonstrukciju događaja da bi nju uvukle u sve to i suočile sa onim što se desilo. One iz svoje perspektive, nude rekonstrukciju dogadjaja iz „Odiseje", koji je od žrtava napravio krivce i kome Homer posvećuje vrlo malo prostora zadovoljan stereotipnim objašnjenjem i ne upuštajući se u pobliže rasvetljavanje možda jedne kompleksnije priče koja se krije u pozadini.Tako da je komad i neka vrsta pobune protiv Homera i verodostojnosti njegove priče. I ne samo njegove, ni Penelopa nam ne kaže baš sve boreći se sa istinom koju bi najradije zaboravila. Za mene je Penelopa suvremena žena, koja je vladala Itakom 20 godina i napravila je mnogo boljom nego što je ikad bila. Ona je i majka koja ima sina tinejdžera, i muža koji nikad nije kod kuće, a opstanak zavisi od nje. A onda je u trenutku koji je obećavao da će doneti razrešenje napravila grešku. Zanima me taj trenutak slabosti koji nije zbog pritiska i nevolje, već nade da će neko drugi doneti razrešenje. Baš zbog vremena u kome živimo mene ne zanima samo situacija koja je jača od nje i limitiranost njenog izbora, mene zanima i njena lična odgovornost.
Prostor u kome je odigrana predstava nije inspirisao samo mene već i sve ljude koji su ovde radili. Još dok samo radili muziku u Torontu tražila sam od Centra za kulturu Tivat da mi pošalju slike kako bi pripremila sve ono što prija ovom prostoru"- kazala je rediteljka Dragana Varagić nakon predstave.
Audio: Redateljka Dragana Varagić

Audio: Glumica Tanja Bošković

Audio: Glumica Dubravka Drakić