PARLAMENTARNI IZBORI ZAKAZANI ZA 14. LISTOPADA

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 31. srpnja 2012. - 19:50
Autor: 

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović donio je u utorak, nakon konzultacija s parlamentarnim strankama, odluku o tome da se prijevremeni parlamentarni izbori u Crnoj Gori održe 14. listopada. Skupština Crne Gore je prošloga tjedna skratila mandat zastupnicima, čime su stvoreni uvjeti da Vujanović raspiše parlamentarne izbore. Istoga dana održat će se i izvanredni lokalni izbori u Budvi i Nikšiću.

Do parlamentarnih izbora doći će pola godine prije isteka četverogodišnjeg mandata, a ubrzanje izbornog procesa tumači se potrebom da se u zemlji ubrzaju procesi prilagođavanja europskom zakonodavstvu i provođenja potrebnih reformi osobito u području pravosuđa.U obrazloženju odluke o skraćivanju mandata zastupnicima navodi se da se Crna Gora nalazi pred značajnim obavezama koje proizilaze iz već započetog procesa predpristupnih pregovora s Europskom unijom te da je zato neophodno da državne institucije, vlada i skupština u ovu fazu procesa pridruživanja uđu u punom mandatu od četiri godine.Europsko vijeće donijelo je u lipnju odluku o početku pregovora o pristupanju Crne Gore Europskoj uniji.
S obzirom na to da se o izborima govori već duže vrijeme te da je bilo skoro izvjesno da će se održati u listopadu, na političkoj sceni Crne Gore došlo je do određenog grupiranja političkih snaga.Vodstva vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića već su se dogovorila o zajedničkom nastupu na ovim izborima.
S druge strane oporbene stranke Nova srpska demokratija (NOVA) Andrije Mandića i Pokret za promjene (PzP) Nebojše Medojevića inicirale su formiranje Demokratskog fronta (DF) koji će predvoditii Miodrag Lekić, bivši crnogorski minister vanjskih poslova i veleposlanik u Rimu u vrijeme Miloševićeve tvorevine – državne zajednice Srbije i Crne Gore. Neizvjesno je još hoće li DF-u prići i najača oporbena stranka Socijalistička narodna parija(SNP) Srđana Milića ili će ona na izborima nastupiti samostalno.Na crnogorskoj političkoj sceni pojavile su se još dvije stranke - Pozitivna Crna Gora i Pravedna Crna Gora, predvođene uglavnom mlađim osobama, a uz potporu bivših političara.
Crnogorski predsjednik Filip Vujanović poručio je u utorak da neće podnijeti ostavku na tu dužnost, navodeći da bi to, s obzirom na odgovornost prema biračima koji su ga izabrali, značilo nepoštivanje mandata na koji je izabran. Čelnik SNP-a Srđan Milić zatražio je od Vujanovića podnošenje ostavke kako bi se istodobno održali predsjednički i parlamentarni izbori.