PREMIJERA KAZALIŠNE PREDSTAVE EGZISTENCIJA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 09. kolovoza 2012. - 10:44
Autor: 

Predstava Egzistencija autorski projekat Radmile Vojvodić rađen po tekstu savremenog britanskog drmskog pisca Edvarada Bonda, a u koprodukciji Kotor Art-a i Crnogorskog narodnog kazališta, premijerno će biti izvedena u Crkvi Sv.Duha 9.kolovoza četvrtak u 22 sata.
"....Riječ je o jednoj opscesivnoj temi ne samo velikog suvremenog dramskog pjesnika, Edvarda Bonda, o nasilju, o agresivnosti čovjeka moderne civilizacije, o biljegu, o najrđavoj savjesti te moderne civilizacije i modernog čovjeka. Posebno u drami Egzistencija, rijec je o nepravdi, o traganju za radikalnom nevinoscu, za priprodnim poretkom u izopacenom svijetu suvremene civilizacije, upravo u kontekstu zivota covjeka izgubljene ljudskosti, izopacene filozofije zivota, izopačenog traganja za smislom zivota. Egzistencija je ogoljena, do maksimuma svedena, dramska situacija i u njoj ovaj pisac i ova dobra literatura pokusava da traga za nepravdom, za savjescu tog modernog covjeka. Ogoljena dramska forma, izazov je i povratak sustini teatra , barem za mene a i za mlade glumce koji su sustina ove teme i bavljenja pozoristem.

Ona pripada literaturi koja pokusava da se vrati antickim nacelima teatra , koja smatra da je upravo u drami u pozoristu upravo smisao u traganju i pronalazenju ljudskosti, u pronalazenju covjeka koji ima savjest, koji ponese savjest ove civilazije.." Parafrazirajući Bonda koji kaze da smo svi stanovnici i Ausvica i Hirosime, mjesta gdje su zlii cinili zlo, i gdje su dobri cinili zlo, ali jednako stanovnici pravednog svijeta koji treba da stvaramo, rediteljka je istakla da „ koliko god utopisticki zvučalo, to je smisao i ovog teatra i ove nase laboratorije , ove nase festivalske radionice.."
U predstavi igraju dva mlada glumca, studenti glume na FDU Cetinje Momčilo Otašević i Aleksandar Radulović.
Nakon premijere reprize su 10. i 11 kolovoza u 22 sata.