BLAGOSLOV KUĆNIH LJUBIMACA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 16. kolovoza 2012. - 11:22
Autor: 

Danas je u Donjoj Lastvi, na blagdan patrona župe sv. Roka, po prvi puta u Kotorskoj biskupiji, obavljen blagoslov kućnih ljubimaca. Sveti Roko je svetac iz XIV. stoljeća, rođen je u Francuskoj, a zaštitinik je oboljelih od zaraznih bolesti, invalida, kirurga, te zaštitnik je protiv bolesti životinja. Kada je tijekom života smrtno obolio Bog mu je providonosno poslao psa, koji ga je hrabio i lizao mu rane. Nakon što je ozdravio , svetac je blagoslovio bolesne životinje u šumi i one su ozdravile. Ovi podaci iz životopisa motivirali su lastovskog župnika i ljubitelje životinja, da baš se danas, na dan svetog Roka blagoslove kućni ljubimci.

Prije samog čina blagoslova prema Rimskom obredniku upravitelj župe don Dejan Turza ispred crkve obratio se nazočnima i upoznao ih s velikom ljubavlju koju pape Benedikta XVI. gaji prema tim Božjim stvorenjima, a zatim je istakao: "Naš biskup msgr. Ilija Janjić, uvijek rado ističe tri ljepote Boke kotorske: ljepotu prirode, kulture i duhovnosti. Ulazeći u taj misterij božanskog sklada prirode, kulture i duhovnosti, ne možemo a da ne osjetimo ljubav i brigu za zaštitu okoliša te zaštitu životinja. Stvoriteljevom božanskom providnošću mnoge životinje na neki način sudjeluju u čovjekovom životu pomažući im u poslu ili opskrbljujući ih sa hranom i pružajući im utjehu. Bog je povjerio životinje brizi čovjeka, kojega je stvorio na svoju sliku te su ljudi dužni prema njima biti dobrohotni, izbjegavajući i pretjeranu ljubav prema njima, kao i njihovo neograničeno iskorištavanje, posebice za znanstvena istraživanja koja premašuju razumne granice i koja uključuju beskorisne patnje samih životinja. Krist je Pantokrator – Kralj svega stvorenog – sve stvoreno je usmjereno na čovjeka, antropocentrično, a čovjek i sve stvoreno je usmjereno na Boga – teocentrično."
Na kraju blagoslova sestre Franjevke od Bezgrješnog začeća – Crnogorske provincije iz Dobrote otpjevale su Pjesmu stvorova sv. Franje Asiškoga. Pored domaćih vjernika blagoslovu su nazočili članovi udruge "Šapica" iz Zagreba i volonteri azila za životinja iz Kotora. Sav prikupljeni novac doniran je za azil pasa u Kotoru. Nakon blagoslova nastavljeno je zajedničko druženje.