POSJETILI STE TVRĐAVU IZNAD PERASTA ?

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 12. rujna 2012. - 11:42
Autor: 

Na Vranovom brdu (743 mnv) iznad Perasta nalazi se tvrđava Sv. Andrija koja je sagrađena još za vrijeme Austrougarske monarhije.
Na tvrđavu se može iz Boke popeti iz dva pravca Perasta ili iz Orahovca što predstavlja lakši put jer su staze relativno očuvane I ne mnogo zahtjevne.
Na samom vrhu Vranovog brda nalazi se forteca Sv. Andrija jedan od najljepših vidikovaca crnogorskog primorja, sa pogledom na kotorski zaliv. Dužina staze je oko 4 km a visinska razlika iznosi 742 mnv.

Najljepši period za posjetu tvrđavu je proljeće jer nema velikih vrućina a rastinje je tada najljepše a poljski cvjetovi u punom cvatu daju poseban doživljaj kao da se krećete po cvijetnom tepihu. Ljekovitog bilja ima u izobilju naročito majčine dušice ali tek od polovine puta prema vrhu.
Na putu se prolazi kroz napušteno selo Kljavići, koje je na prelijepom mjestu sa pogledom na zaliv.
Na jednom od odmorišta je crkva Sv. Ivan na 420 mnv, u neposrednoj blizini puta, na kojoj je vidljiv natpis iz doba Austrougarske koja je ovu građevinu obnovila i proširila. Crkva pripada danas napuštenom selu Glogovac.
Ovo je jedan od planinarskih pravaca koje obavezno treba pohoditi sa ili bez fotoaparata a za one koji nisu bili, ili nemaju vremena i mogućnosti evo fotografija sa tog puta piše nam naš suradnik Zoran Nikolić koji je i napravio ove predivne fotografije.