HRT 3 POČINJE S EMITIRANJEM PROGRAMA

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 14. rujna 2012. - 10:27
Autor: 

Specijalizirani televizijski program HRT 3, namijenjen sadržajima iz kulture, umjetnosti i znanosti, počet će se emitirati u subotu, 15. rujna, dvodnevnim filmskim maratonom, a s redovnom programskom shemom 3. program počinje u ponedjeljak, 17. rujna.
Emitiranje novog HRT-ova programa počinje u subotu u 11 sati sugestivnom ratnom dramom "Zapadno bojište 1918.", njemačkog redatelja Georga Wilhelma Pabsta, a tijekom vikenda bit će prikazano niz filmskih remek djela, poput psihološke drame Ingmara Bergmana "Fanny i Alexander".

HRT 3 s redovnim programom počinje 17. rujna, a jedna od središnjih emisija bit će talk show, u kojemu će gostovati najvažniji umjetnici, znanstvenici i glazbenici, najavio je juče na predstavljanju novoga programa v.d. glavnoga urednika HTV-a Dean Šoša. Na novom HRT-ovu programu emitirat će se isključivo strani filmovi i serije najviše umjetničke vrijednosti, klasične i recentne produkcije. Prvih mjeseci na HRT-u 3 tako će se prikazati ciklusi Charlesa Chaplina, Akira Kurosawe, Franka Capre, Vala Lewtona te suvremenog rumunjskog i južnokorejskog filma. Raspored novoga programa dostupan je na HRT-ovim internetskim stranicama.
Gledateljima javnoga servisa, za isti iznos pristojbe, na novom kanalu prikazivat će se i najbolje serije u povijesti, poput Fassbinderova Berlin Alexanderplatza i Dekaloga K. Kieszlowskog ali i recentne produkcije poput danskog remek-djela Killing. Također, u maratonima vikendom reprizirat će se američka serija "Žica".
"Emitiranjem europskih i azijskih filmova u prime timeu nakana nam je pred ekrane vratiti mlađu, obrazovanu publiku koja je zadnjih 10 do 15 godina, zbog dominacije hollywoodskih blockbustera, potpuno odustala od gledanja televizije", kaže Šoša.
V.d. glavnog ravnatelja HRT-a Domagoj Novokmet ističe da pokretanje novoga programa ne znači i povećanje HRT-ova proračuna za 2012. jer je riječ samo o preraspodjeli postojećih sredstava i kadrova.
Na HRT-u se, dodao je, intenzivno priprema i pokretanje 4. programa, na kojemu će se 24 sata dnevno emitirati informativni program, a za koji se nada da će zaživjeti u studenom ili, u krajnjem slučaju, do kraja godine.