SERTIFIKATI POLAZNICIMA OBUKE ZA PODVODNA ISTRAŽIVANJA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 20. rujna 2012. - 11:07
Autor: 

Diplome, ronilačka oprema i novčane nagrade uručene su juče polaznicima obuke za podvodna arheološka istraživanja, na prigodnoj svečanosti u Ministarstvu kulture na Cetinju. Na taj način potvrđena je stručnost novih ronilaca arheologa: Marije Jabučanin, mr Dejana Gazivode, Nikole Borovine i Radomir Dragutina.
Povodom završetka obuke i dodjele međunarodno priznatih sertifikata za ronioce arheologe, kao i povodom podvodnih arheoloških istraživanja crnogorskog primorja, sprovedenih sa broda „Herkules" tokom 2012. godine, u Ministarstvu kulture je održana konferencija za novinare. O toku istraživanja i o samoj obuci govorili su ministar kulture Branislav Mićunović, pomoćnica ministra za kulturnu baštinu Lidija Ljesar, v.d. direktora JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore Đorđije Vušurović, direktor Regionalnog centra za obuku ronilaca mr. Vesko Mijajlović i predsjednik Internacionalne asocijacije za NITROX i tehnička ronjenja dr Fabio Ruberti.

Realizacija ovih aktivnosti podrazumijevala je zajednički rad i na valorizaciji, prezentaciji i popularizaciji kulturne baštine crnogorskog podmorja, koje su prije svega imale za cilj da upotpune znanja o prošlosti mediteranskog područija, čiji je Crna Gora značajan dio – kazao je ministar Mićunović.
Prema njegovim riječima, crnogorskoj arheološkoj, ali i široj javnosti, otvoren je put u savremena tehnička i tehnološka dostignuća, prevashodno zahvaljujući korišćenju istraživačkog broda „Herkules" kao jednog od glavnog aktera sprovedenih istaživanja.
Prema riječima Đorđija Vušurovića, Cenatar za konzervaciju i arheologiju sklopio je u julu 2012. Ugovor o saradnji u oblasti podvodnih arheoloških istraživanja, sa Fondacijom RPM Nautical iz Floride – SAD i Regionalnim centrom iz Bijele, u trajanju od tri godine.
- U prethodne tri godine sa broda „Herkules" rekognoscirano je crnogorsko primorje u zoni Bokokotorskog zaliva i dalje sve do budvanskog akvatorija. Na tom području otkriven je 21 arheološki podvodni lokalitet, datovanih u širokom rasponu od antike do modernog doba. Ovogodišnja istraživanja su usmjerena na područje od budvanskog akvatorija, preko rta Skočiđevojka do Crnog rta. Izvađeno je ukupno pet amfora i 25 keramičkih fragmenata sa tri lokacije. Još jedna podvodna lokacija otkrivena je ove godine i vremenski je smještena u antički period – kazao je Vušurović. On je dodao da se dio fragmenata pronađenog materijala upućuje na petrohemijsku analizu na Univerzitet Sautempton iz Velike Britanije, koji će dati detaljne rezultate o pokretnom arheološkom materijalu.
/Pobjeda/