AUSTROUGARSKE TVRĐAVE U CRNOJ GORI

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 22. rujna 2012. - 12:24
Autor: 

Sinoć je u Tivtu, na školskom brodu Jadran, održana promocija knjige "Werk- Austrougraske tvrđave u Crnoj Gori", autora Radojice Raša Pavićevića. Bred velikim brojem posjetitelja, u prelijepom ambijentu jedrenjaka, o ovom važnom djelu govorili su: Viceadmiral Dragan Samardžić načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Martin Pammer veleposlanik Austrije u Crnoj Gori, Chaba Magyar počasni konzul Mađarske u Crnoj Gori, dr. Ilija Lalošević, prof. Mladen Perišić dopredsjednik Općine Nikšić i autor Radojica Pavićević.
Viceadmiral Samardžić je između ostalog rekao: "Samo spoj vojničkog znanja i umjetničke crte, koju Rašo nesumnjivo posjeduje, je mogao rezultirati da dobijemo ovo kapitalno djelo". Također, on je apelirao da se tvrđave u Crnoj Gori adekvatno zaštite, kako bih turistički valorizirali.

Veleposlanik Austrije Martin Pammer istakao je knjigu Radojice Pavićević kao dobar primjer čuvanja zajedničkog nasljedstva na ovom prostoru, po čemu je Crna Gora uspješna priča u jugoistočnoj Europi.
Počasni konzul Mađarske u Crnoj Gori Chaba Magyar iznio je povjesni presjek nastanka vojnih tvrđava, kao i njihovog trajanja i ustrojstva.
Autor izdanja Radojica Rašo Pavićević kazao je da u stvaranju knjige nije sudjelovao samo on, već veliki broj ljudi i institucija. "Ova knjiga ima nedostak i toga sam jako svjestan. On se sastoji u tome što nema život, a ova tvrđava, o kojoj pišem, imala je život. Jako buran, interesantan, s okršajima, gubicima, sudbinama. Radeći na ovoj knjizi shvatio sam da to nije bila grupa razbacanih objekata nego jedan fantastičan sustav u kojem je svaki element imao svoju ulogu", naglasio je autor.
Tiskanje ovog značajnog djela pomogla je Vojska Crne Gore i izdavačka kuća "Pobjeda". Radojica Rašo Pavićević priprema slično djelo s tematikom turskih tvrđava u Crnoj Gori.
Kako je bilo sinoć na školskom brodu Jadran i promociji knjige "Werk- Austrougraske tvrđave u Crnoj Gori", pogledajte na našim fotografijama.