IZLOZBA “BLAGO CRNE GORE” U SEVILJI

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 02. listopada 2012. - 12:52
Autor: 

U okviru svog kulturnog programa Veleposlanstvo Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Viteskom Malteskom Redu organizira u Sevilji izlozbu "Blago Crne Gore - Zavjeti iz Gospe od Skrpjela i Boke "
Izlozba ce se odrzati u Kraljevskom dvorcu u Sevilji ( Real Alcazar) od 11.listopada do 10.prosinca 2012 g. Na njoj ce biti izlozeno oko 800 srebrnih zavjetnih plocica iz epohe baroka koje se cuvaju u crkvama na otoku Gospe od Skrpjela i Rodjenja Bogorodice na Prcanju. Radi se o dijelu najvece takve zbirke na svijetu koja se nalazi u crkvama Biskupije Kotor.

Izlozba je organizirana zahvaljujuci podrsci Ministarstva kulture Crne Gore, Biskupije Kotor, Općine Kotor, Pomorskog muzeja Crne Gore i Turisticke organizacije Kotora.
Radi se o prvoj znacajnoj kulturnoj manifestacije koju Crna Gora organizuje u Spaniji i koja ce posluziti za promociju crnogorske povjesti i kulture, ali i njene turisticke ponude.
Autor izlozbe je Piero Paci ( Piero Pazzi) i koji je i autor kataloga na spanskom jeziku za koji je veleposlanik Sbutega napisao tekst o povjesti Crne Gore, njenim vezama sa Spanijom i o Kotoru i njegovoj biskupiji.Potrebnu dokumentaciju za izložbu u Sevilji, a koja se odnosi na izošenje eksponata iz države pripremio je i obradio stručni tim Pomorskog muzeja Kotor, iz razloga što vlasnik eksponata, Kotorska biskupija nema za to stručne ljude, a to je po zakonu i obaveza institucije muzeja.
Svečanom otvaranju će pored veleposlanika i autora izlozbe, prisustvovati Biskup Kotora, direktor Pomorskog muzeja, predstavnici Turisticke organizacije Kotora kao i direktor Kraljevskog dvorca u Sevilji, te predstavnici politickog, vjerskog i kulturnog zivota Sevilje i Andaluzije.