MAROVIĆEVI PATENTI

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 04. listopada 2012. - 18:19
Autor: 

Danas je u multimedijalnoj sali općine Tivat inžinjer strojarstva i inovator Mato Marović prezentovao svoja dva nova patenta. Riječ je o koncentričnoj rotacionoj pumpi i četvorotaktnom rotacionom motoru.
Prezentirajući svoje patente Marović je istakao kako koncentrična pumpa izbacuje dva puta veću zapreminu nego što je ona sama, te će zasigurno naći široku primjenu, kao i rotacioni motor koji ima izuzetno malu potrošnju a kao gorivo troši ugljenu prašinu, što je daleko najeftinije gorivo.

„Želio sam jednostavno riješiti probleme koji su na zemaljskoj kugli pa da unaprijedim naš život. Ja sam nešto postigao, ljudi će to iskoristiti- kazao je Marović.
Prezentaciji su pored brojnih stručnjaka iz zemlje i inozemstva prisustvovali ministar pomorstva, saobraćaja i telekomunikacija Andrija Lompar, počasni konzul Mađarske Čaba Mađar, veleposlanik Makedonije u Crnoj Gori Aleksandar Vasilevski, potpredsjednik općine Tivat Krsto Bošković koji je i otvorio skup
Kako nam je kazao Marović prema ocijenama stručnjaka Instituta „Rudjer Bošković" iz Zagreba, Fakulteta strojarstva iz Zagreba i Fakulteta strojarstva iz Splita riječ o revolucionarnim izumima.