DAN KRAVATE

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 17. listopada 2012. - 13:07
Autor: 

Sutra se obilježava Dan kravate, koji je proglasio Hrvatski sabor 2008. godine. Osim u Hrvatskoj ovaj je dan sve popularniji i diljem svijeta, pa se tako u Španjolskoj i Austriji slavi s posebnim programom, dok je u japanskoj prijestolnici Kyotu ustanovljena Academia Cravatica čiji je smisao promoviranje kravate kao medija.
Kravata je sveopći simbol uglađenosti i kultiviranosti, a svojim je podrijetlom vezana uz Hrvate. Naime, u 17. stoljeću, tijekom Tridesetogodišnjeg rata (1618. - 1648.), hrvatski su vojnici oko vrata nosili rubac, po kojem su bili prepoznatljivi, a koji je dobio ime "Croate", upravo po Hrvatima.
Povijesni izvori koji potvrđuju hrvatsko podrijetlo kravate su brojni. Tako Diderot-D' Alambertova enciklopedija iz 1754. i Enciclopedia Britannica svjedoče o povezanosti kravate i Hrvata. Također, francuska monografija Le grande histoire de la cravate, autora Francois Chaille, obrazlaže i izričito potvrđuje hrvatsko podrijetlo kravate. Jednako tako, talijanska monografija Miss Cravatta, izdana 1996. u Comu, najpoznatijem europskom i svjetskom centru za proizvodnju kravata, pojavu kravate u Francuskoj nedvojbeno povezuje uz dolazak hrvatskih konjanika u vrijeme Louisa XIV.
Zanimljivo je da su tradicionalne hrvatske odore imale kravate, a ovaj lijepi "hrvatski stil" osvojio je probirljive Parižane u vrijeme spomenutog Louisa XIV., pa su Francuzi usvojili novi modni predmet, koji se nosio "a la Croate", što u prijevodu znači "na hrvatski način", što je ubrzo postalo korijenom nove francuske riječi "cravate".
Tako je kravata kao simbol kulture, elegancije i otmjenosti ušetala u građansku modu i osvojila Europu, a danas i čitav svijet.
Ali, odakle hrvatskim vojnicima rubac oko vrata? U pozadini ove priče stoji ljubav. Naime, zaručnice su prije odlaska u rat svojim izabranicima darivale rubac, koji bi im vezivale oko vrata, što je bio znak uzajamne vjernosti.
Pulsku Arenu je 18. listopada 2003. godine obavila najveća kravata na svijetu. Dugačka 808 metara i 25 metara široka, umjetnička instalacija "Kravata oko Arene" bila je izrađena od 9015 četvornih metara tkanine crvene boje. Simbolizirala je kravatu kao dio hrvatske i svjetske baštine povezujući antički, grčko-rimski svijet, modernu civilizaciju i Hrvatsku. U izradu kravate utrošeno je 450,75 kilograma tkanine, 120 kilometara konca i više od 300 sati šivanja. Najteži dio izvedbe bilo je vezivanje čvora, dimenzija 16,5 puta 15 metara, koji je svezan na visini od 21 metra, a stotinu pulske djece rastegnulo joj je krajeve do pulske Rive.
Teorijski postoji 85 načina vezivanja kravate. Danas su najpopularniji oblici čvorova, tzv. poluboce, zatim vrpce ili leptir-mašne. U našoj fotogaleriji pogledajte nekoliko načina kako vezati kravatu.
Sutra će se Dan kravate obilježiti i kod nas. Naime, Hrvatska škola, na čelu s profesoricom Anom Šarčević, organizirat će kreativnu radionicu, u 18:30 sati, u Osnovnoj školi Drago Milović. Tom prigodom učenici hrvatske nastave naučit će kako svezati kravatu. Obilježite i Vi sutrašnji Dan kravate. Stavite kravatu i prošetajte svoju omiljenu dionicu, uživajući u ambijentu i lijepom vremenu.