KRAVATA - PONOS HRVATA

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 19. listopada 2012. - 12:48
Autor: 

Jučer je obilježen Dan kravate u Osnovnoj školi ''Drago Milović'' u Tivtu. Hrvatska škola, na čelu s profesoricom Anom Šarčević, organizirala je kreativnu radionicu u kojoj su sudjelovali polaznici Hrvatske nastave iz Kotora i Tivta, njihovi roditelji, članovi Školskog odbora i brojni uzvanici.
Radionica je bila edukativnog karaktera i sastojala se iz dva dijela. Na početku je prikazan dokumentarni videoprilog koji je prezentirao povijesne detalje pojave i razvoja kravate, a u drugom se dijelu učilo kako vezati kravatu. Svi sudionici kreativne radionice mogli su si pomoći gledanjem videopriloga na kojemu su se neprestano izmjenjivali pojedini načini vezanja. Također, svi su sudionici dobili i, za ovu radionicu posebno pripremljenu, shemu triju najčešćih načina vezanja kravate koju su im na ulazu u učionicu dijelili najmlađi polaznici hrvatske nastave u Kotoru, učenici prvog razreda, Andrea Marinić i Pavo Vičević.

Učenici Hrvatske nastave u Kotoru i Tivtu izradili su plakate s tematikom kravate koji su krasili zidove učionice. Pokazali su njima svoju maštovitost, smisao za likovnu interpretaciju ideje kravate, sluh za oblikovanje stihova na hrvatskom jeziku, osjećaj za povijesne činjenice, ali i više od toga, učenici su, u želji da učine prostor održavanja radionice što ljepšim i ugodnijim, pokazali koliko im je drago što je porijetlo važnog modnog detalja, kravate, upravo hrvatsko.
Neposredno prije početka ove lijepe manifestacije sve nazočne je pozdravila voditeljica Hrvatske nastave, Ana Šarčević. Ona nije krila zadovoljstvo brojnim odazivom i angažiranošću polaznika prigodom organiziranja radionice.
Glazbena pozadina učenju vezanja kravate bile su hrvatske zabavne pjesme. Čitava se radionica pretvorila u zanimljivo druženje kojemu su prigodan domjenak pripremili članovi Hrvatskog građanskog društva Crne Gore.
Jučerašnjem obilježavanju Dana kravate, pored velikog broja učenika i njihovih roditelja, nazočili su i konzulica prvog razreda u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru, Katja Žarnić, konzul Andrej Santini, dopredsjednik Općine Tivat, Ilija Janović, predsjednica Hrvatskog građanskog društva podružnice Tivat, Ljerka Sindik, tivatski župnik don Milidrag Janjić, lastovski župnik i povjerenik za pastoral obitelji Kotorske biskupije don Dejan Turza, članovi Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum" i drugi.
Kako je bilo jučer na Danu kravate u tivatskoj Osnovnoj školi "Drago Milović" te jesu li i kako sudionici naučili vezati kravatu otkrijte u našoj fotogaleriji.