STOLIVSKA KOSTANJADA PRAZNIK OKUSA

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 04. studenog 2012. - 19:34
Autor: 

Šesta tradicionalna manifestacija „Kostanjada", koja je privukla veliki broj posjetilaca, održana je danas u Stolivu na platou ispred Doma kulture. NVO „Kamelija", MZ „Stoliv" sa udruženjem žena uspješno su organizirali tradicionalnu manifestaciju u čast kostanja. Brojni posjetioci posluženi su pečenim kostanjima, priganicama i rakijom. Vrijedne domaćice i udruženja žena pripremile su brojne slane i slatke delicije od kostanja, kolače, rolate, torte, pogače, priganice, fruštule...
Osim delicija i proizvoda od kostanja brojni proizvođači iz Boke, Podgorice, Bara, Cetinja, Budve nudili svoje proizvode od meda, maslina, suhih smokava, vina, likera, sapuna, zdrave hrane.

U ime organizatora brojne goste pozdravio je Vinko Vujović koji je kazao kako realizaciom ove manifestacije se želi očuvati i valorizirati biljna vrasta kostanja te potaknuti zaštita ekonomskih i ambijantelnih vrijednosti šume kostanja na padinama Vrmca, našeg prirodnog nasleđa u funkciji održivog razvoja.
Predsjednik Turističke organizacije Kotora Mirza Krcić istakao je kako se kostanjadom završava ovogodišnja uspješna turistička sezona upravo u Stolivu tamo gdje i počinje svakog proljeća feštom Kamelije.
„Kostanjadu 2012" otvorio je Miloš Janaković savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede i rularnog razvoja koji je tom prilikom kazao „Površina pod kostanjima u Crnoj Gori od oko 190 hektara predstavlja veliki potencijal sa ekološkog, turističkog, prerađivačkog i kulinarskog aspekta. Ministarstvo će dati svoj doprinos i potrebnu podršku na zaštiti i unapređenju ove značajne kulture. Intezivni uzgoj korišćenja i prerade kostanja pruža veliku šansu za komercijalnu proizvodnju ove kulture".
U bogatom kulturno-zabavnom programu učestvovali su folklorni ansambli i mažoretke, otvorena je izložba radova likovnih umjetnika i dječijih školskih radova na temu kostanja. Svoj program predstavili su članovi Jiu-Jicu kluba iz Kotora, učenici kotorske Muzičke škole „Vida Matjan" štićenici Resursnog centra Kotor.
Organizirani su pješačke ture u Gornji Stoliv i na Vrmac.
Više pogledajte u našoj fotogaleriji.