STOLIV - KOSTANJADA 2013.

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 03. studenog 2013. - 18:11
Autor: 

Tradicionalna manifestacija Kostanjada, koja je održana danas u Stolivu na platou ispred Doma kulture, privukla veliki broj posjetilaca i pored kiše koja je povremeno padala.
NVO „Kamelija", MZ „Stoliv" sa Udruženjem žena Stoliva uspješno su organizirali tradicionalnu manifestaciju u čast kostanja. Brojni posjetioci posluženi su pečenim kostanjima, priganicama i rakijom. Vrijedne domaćice i udruženja žena pripremile su delicije od kostanja, kolače, rolate, torte, pogače, priganice... Degustirala su se domaća „mlada" vina, izloženi su radovi likovnih umjetnika i dječjih školskih radova, na temu kostanja.

Osim delicija i proizvoda pojedini proizvođači nudili su svoje proizvode od kostanja, meda, maslina, suhih smokava, vina, likera, zdrave hrane.
Organizirano je takmičenje u strijeljaštvu lukom i strijelom, izlet pješačkim stazama u Gornji Stoliv i na Vrmac.
U ime organizatora brojne goste pozdravio je Vinko Vujović.
"U svom prirodnom ambijentu obogaćenim plantažnim uzgojem još u 18.stoljeću i danas je u punoj mjeri moguće valorizovati ovu voćnu kulturu kroz turističku, hortikulturalnu ekološku, gastronomsku ponudu. Realizovajući ovu manifestaciju podstičemo ekoloških i autohtonih vrijednosti kostanja na padinama Vrmca, našeg prirodnog nasleđa u funkciji održivog razvoja našeg kraja" – kazao je Vujović otvarajući Kostanjadu.
U kulturnom zabavnom programu nastupili su etno mažoretke "Paun" iz Tivta, mažoretke Mala Sirena, Kotorska Mularija, kalapa "Harmonija" iz Budve, Irina i Nađa unuke Gracije Marovića koji je pisao pjesme o kostanjima, djeca OŠ "Veljko Drobnjaković" iz Risna, klapa "Jadran", folklorni ansambl "Rumija" iz Bara.
Stručni skup na temu „Stanje i valorizacija plantaža kestena u Crnoj Gori" održati će se 29. studenog 2013. god u Kotoru.